Awokado pomoże Cię odchudzić!
15.03.2013
Jeśli jeszcze nie znasz lub nie próbowałeś awokado – mocno polecamy! Naukowcy z CDC (Centrum Kontroli Chorób i Prewencji z Atlanty) dowodzą, że spożywanie tego owocu, może w zdumiewający sposób wpłynąc na Twoją sylwetkę!
W badaniu przeprowadzonym w ciągu 7 lat, nad sposobem odżywiania Amerykanów, wzięło udział 17,5 tyś ochotników. Porównano osoby, które regularnie spożywają awokado, z tymi, którzy nie jedzą tego owocu.
Dla przypomnienia: awokado, to pestkowy owoc, zielonej barwy, z 20 metrowego, wiecznie zielonego drzewa, którego liście przypominają laurowe. Wewnątrz zielonego owocu – który kształtem przypomina gruszkę, znajduje się ogromna pestka, otoczona tłustym, kremowym miąższem o lekko orzechowym smaku.
(dla osob, które chciałyby zasadzić pestkę awokado w domu – przypominamy, że liście, gałęzie, kora oraz pestki są trujące dla ludzi oraz zwięrząt!)
Owoc pochodzi z południowego Meksyku, a jego nazwa od meksykańskiego ahuacatl, co oznacza kulisty element męskich genitaliów. Dlatego też często owoc polecany był, jako afrodyzjak..
Tymczasem, co odkryli naukowcy z CDC: spozywanie awokado (zalecane pół owoca dziennie), znacząco poprawia wchłanianie z pokarmów związków odżywczych. Osoby lubiące awokado, w porównaniu z tymi, którzy nie jedzą, dostarczają swojemu organizmowi:
- ponad 36% więcej błonnika!,
- 23% więcej witaminy E,
- 13% więcej magnezu,
- 16% więcej potasu,
- 48% więcej witaminy K!
Jest to owoc zdrowy, którego spożywanie zmniejsza znacząco obwód talii. Średnio jedzące go osoby, miały 4 cm mniej w talii i ważyły średnio 3,5 kg mniej! Według amerykańskich naukowców, jedzenie awokado zmniejsza o połowę ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, zwiększającego możliwość wystąpienia miażdzycy, udaru, rozwoju cukrzycy typu II.
Mimo że awokado zawiera dużo tłuszczu, są to głównie tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone. Tłuszcz roślinny jest zdrowszy i jeżeli na diecie brakuje tłuszczy, warto czasem sięgnąć po awokado (np. w miejsce ziemniaków). Należy zwrócić uwagę na fakt, że awokado zawiera aż 15 gram tłuszczu na 100 gram produktu, podczas gdy inne owoce zawierają ok. 1 grama tłuszczu na 100 gram produktu. Różnica jest znaczna również w przypadku ilości zawartych kalorii - awokado zawiera 160 kcal w 100 gram. Inne owoce zwierają ich od 30 kcal do 95 kcal.
Istnieje wiele przepisów, które wykorzystują owoce awokado i warto je wypróbować, żeby owoc częściej pojawiał się na stole. Nasze propozycje:
- Kanapka z awokado – jest to świetna alternatywa dla dżemu, wystarczy posypać owoc szczyptą soli.
- Koktajl owocowy z awokado – mała ilość awokado dodana do koktajlu owocowego (np. truskawkowego) spowoduje, że będzie on bardziej kremowy, a jego smak bardziej egzotyczny.
- Jogurt z awokado – kawałki owocu wymieszane z jogurtem naturalnym lub greckim doskonale nadają się jako niskokaloryczna przekąską pomiędzy posiłkami.
- Sałatka z awokado – kremowa konsystencja owocu pozwala dodać go do jakiejkolwiek sałatki i dzięki temu nie używać sosu lub dipu (najlepiej z awokado zrobić papkę i wymieszać ją zresztą składników). Bardzo dobrym rozwiązaniem jest sałata z serem mozzarella i kawałkami awokado POLECAMY!
- Ciasto z awokado – w wielu przepisach można zastąpić masło papką z owoców awokado, dzięki czemu wypiek smakuje inaczej i jest mniej kaloryczny. W Internecie znaleźć można wiele przepisów na wypieki z awokado.
- Naleśniki z awokado – do naleśników i omletów można dodać awokado w postaci papki i wymieszać ją z masą ciasta lu w postaci pokrojonego w plasterki owocu, który posłuży za przybranie.
- Zupy z awokado – wiele kremowych zup można przygotować zastępując śmietanę i inne produkty mleczne awokado; warto spróbować ponieważ zupa nie tylko jest zdrowsza, ale ma ciekawszy smak.
- Pizza z awokado – awokado nie idzie w parze z każdym składnikiem na pizzy (jest to zazwyczaj kwestia gustu), ale doskonale smakuje np. na pizzy z serem feta i czarnymi oliwkami.
Jak rozpoznać dojrzałe awokado? Najlepiej dotykiem – miąższ pod twardą skórką powinien ustepować pod naciskiem palca. Zanzyczaj, owoce dostepne u nas są twardawe. W takiej sytuacji polecamy zawinąć je w papier na kilka dni, co przyspieszy jedo dojrzewanie.