393 osoby online (255 desktop_mac) (138 stay_primary_portrait)

Czy od tłuszczu w diecie tyjemy?

10.01.2014

Czy od tłuszczu w diecie tyjemy?

Rozmowy z naszymi klientami i znajomymi utwierdzają nas w tym, że warto obalać dietetyczne mity. To one nadal utrudniają wielu osobom układanie zdrowych jadłospisów ułatwiających odchudzanie i dbanie o zdrowie. Dzisiaj rozprawiamy się z mitem tuczącego tłuszczu.

Mit: Tłuszcz zawarty w diecie tuczy.

Faktem jest, że 1 gram tłuszczu ma większą wartość energetyczną (9 kcal) niż gram białka i gram węglowodanów (4 kcal). Wydaje się więc, że dieta niskotłuszczowa powinna sprzyjać odchudzaniu. Tymczasem jest inaczej. Dieta o większej zawartości tłuszczu a obniżonej zawartości węglowodanów nie tylko skuteczniej odchudza, ale i jest bardziej sycąca.

Poniżej badania, które udowodniły, że osoby stosujące dietę bogatą w tłuszcz a ograniczającą węglowodany pozbywają się większej ilości tkanki tłuszczowej w porównaniu do osób stosujących dietę ubogotłuszczową.
Dlaczego tak jest? Pamiętacie nasz artykuł o tym, że kaloria nie jest równa kalorii? Nie? Przypomnijcie go sobie:
Fruktoza jest trucizną.

Racjonalna dieta według dietetyków powinna w przypadku osoby zdrowej zawierać 100-130 gramów węglowodanów dziennie. W badaniach opisanych poniżej dieta niskowęglowodanowa została ograniczona nawet do 20 g dziennie i to ona pozwalała osobom ja stosującym pozbyć się większej ilości tkanki tłuszczowej.

  1. Brehm BJ, et al. A randomized trial comparing a very low carbohydrate diet and a calorie-restricted low fat diet on body weight and cardiovascular risk factors in healthy women. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2003.
  2. Yancy WS, et al. A low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-fat diet to treat obesity and hyperlipidemia: a randomized, controlled trial. Annals of Internal Medicine, 2004.
  3. Westman EC, et al. The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-glycemic index diet on glycemic control in type 2 diabetes mellitus. Nutrition & Metabolism, 2008.
« dieta

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego