445 osób online (289 desktop_mac) (156 stay_primary_portrait)

Jak przygotować zdrowe, domowe lody?

07.06.2016

Jak przygotować zdrowe, domowe lody?

Wiosna i lato to pory roku, podczas których często sięgamy po pyszne, orzeźwiające lody. Gdy jednak prześledzimy ich skład podany na etykietach, prawdopodobnie już nie będą nam tak bardzo smakowały. Tłuszcze utwardzane, syropy cukrowe, emulgatory, polepszacze i barwniki – to sztandarowe składniki, które znajdziemy w większości kupnych lodowych smakołyków. Zamiast wybierać gotowe lody, warto przygotować je samodzielnie - będą zdrowe i pyszne! To naprawdę proste!

 

Lody to fantastyczna przekąska na ciepłe dni dla każdego. Wcale nie trzeba ich traktować jako coś zabronionego w diecie, wręcz przeciwnie. Lody przygotowane z odpowiednich składników mogą stanowić zdrowy, zbilansowany mniejszy posiłek. Niestety, większość lodów „sklepowych” nie powinna być przez nas spożywana, ze względu na bardzo kiepskie składy i właściwie zerową wartość zdrowotną. W takich produktach często znajdziemy duże ilości cukru, syropów cukrowych, słodzików lub tłuszczów utwardzanych, ale również substancji, które mają poprawić strukturę i uatrakcyjnić wygląd lodów – barwniki, emulgatory, polepszacze. Lody kupne często zawierają bardzo mały dodatek prawdziwych owoców – zwykle jest to zaledwie kilka procent, czasem zamiast owoców, dodane są ich ekstrakty.

Oczywiście, nie wszystkie tego typu smakołyki, pochodzące ze sklepu, są niezdrowe. Trzeba być czujnym, czytać etykiety oraz pytać o dokładny skład sprzedawcę (informacja że lody są zrobione z naturalnych składników nie powinna nas satysfakcjonować, bo przecież cukier też jest naturalny).

Warto rozważyć przygotowanie lodów samodzielnie w domu. Unikniemy wtedy niezdrowych dodatków, sami ukształtujemy profil smakowy i będziemy mieć pewność, że takie lody będą pyszną i zdrową przekąską dla całej Rodziny! Wykonanie jest naprawdę bardzo proste i nie potrzebujemy do tego żadnego specjalnego sprzętu, właściwie wystarczą ulubione owoce. Koniecznie spróbujcie naszych propozycji!

Kremowe lody truskawkowe

Składniki:
- ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych 
- garść truskawek 
- miód naturalny do smaku

Wykonanie
1. Wiórki kokosowe zalać 1 szklanką wrzątku i pozostawić na 2 godziny. Potem zmiksować na gładko i przelać przez sitko. 
2. Do masy kokosowej dołożyć kaszę i miód. Zmiksować całość na gładko. 
3. Truskawki rozetrzeć lub zmiksować na gładko. Połącz we wzorki oba smaki w foremkach i włożyć do zamrażalnika na ok. 3-4 godziny.

Lody orzechowe

Składniki:
- 2 zamrożone dojrzałe banany
- 1 duża łyżka domowego (bądź kupnego z dobrym składem) masła orzechowego

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby, można oddać 1-2 łyżki mleka.
2. Przenieść do pucharków i od razu serwować.

Lody jagodowo-kokosowe

Składniki:
- 400g mrożonych jagód
- 5 dojrzałych bananów zmrożonych bez skórki
- 200ml mleka kokosowego 
- sok z cytryny do smaku (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki zmiksować w malakserze na gładką masę. W razie potrzeby, można dodać więcej mleka kokosowego.
2. Najlepiej podawać od razu.

« dieta

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego