352 osoby online (229 desktop_mac) (123 stay_primary_portrait)

Jak zdrowo zgubić tłuszczyk?

22.06.2017

Jak zdrowo zgubić tłuszczyk?

Nadszedł letni czas, kiedy wszędzie wokół nas, pojawiają się doskonale wysportowane męskie sylwetki i pięknie kobiece wyrzeźbione ciała..na plaży, ścieżkach w parku. Każdy z nas wolałby je oglądać w swoim domu, w lustrze. Jednak co zrobić, gdy jeszcze nie udało nam się zgubić zbędnych i niechcianych kilogramów? Oczywiście wszelkiego rodzaju szybkie „diety cud” nie są rozwiązaniem! Badanie opublikowane w czerwcu br w American Collage of Nutrition, przedstawia interesujący sposób na pozbycie się nadprogramowej masy ciała. Skutkiem ubocznym jest nie tylko poprawa samopoczucia, ale także usprawnienie metabolizmu. Jeśli chcielibyście dowiedzieć się więcej, zachęcam do przeczytania poniższego artykułu.

Zdrowie z roślin

 

Jak się okazuje, dieta roślinna, jest obiecującym sposobem zmniejszenia spożycia energii, m.in. poprzez zastosowanie w niej bogactwa odżywczych produktów o niskiej gęstości energetycznej (warzywa, owoce). Zostało również udowodnione, iż niskotłuszczowa dieta wegańska poprawia kontrolę glikemii oraz czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, w szczególności u osób z cukrzycą typu 2. Kolejną zaletą diety opartej na produktach pochodzenia roślinnego, jest jej wpływ na poprawę wrażliwości komórek na insulinę (zmniejsza insulinooporność), a także opóźnienie procesu starzenia się organizmu, dzięki niwelowaniu stresu oksydacyjnego. Zaobserwowano również, iż dieta wegetariańska zmniejsza zawartość tłuszczu mięśniowego, co usprawnia metabolizm glukozy i lipidów. W szczególności jest to niezwykle ważne dla osób chorujących na zespół metaboliczny czy cukrzycę typu 2.

 

Dieta wege – jak to ugryźć?

 

W omawianym badaniu dieta wegetariańska składała się z warzyw, owoców, ziaren, nasion roślin strączkowych oraz orzechów. Przy czym produkty pochodzenia zwierzęcego zostały ograniczone do jednej porcji jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu dziennie. W analizie wzięły udział 74 osoby. Zostały one losowo przydzielone do dwóch rodzajów diet – wegetariańskiej oraz tradycyjnej diety przeciwcukrzycowej, zgodnej z zaleceniami Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Cukrzycą (EASD). Każda z diet została okrojona o 500 kcal na dobę.

 

Używając rezonansu magnetycznego, autorzy badania, zweryfikowali zawartość tkanki tłuszczowej w udach badanych osób, ze względu na jej największą wrażliwość na insulinę w ocenianym miejscu. Okazało się, że oba rodzaje diet powodowały podobną redukcję tłuszczu podskórnego. Natomiast utrata tłuszczu na powierzchni mięśni i wewnątrz nich, następowała jedynie po zastosowaniu diety wegetariańskiej. Może mieć to pozytywny wpływ na poprawę insulinooporności, a także metabolizmu glukozy a jako dodatkowy atut – zwiększenie siły mięśniowej oraz mobilności ruchowej.

 

Zastosowanie diety niemalże w 100% roślinnej wiązało się z dwukrotnie skuteczniejszym zmniejszeniem masy ciała – średni spadek masy ciała wynosił 6,2kg w porównaniu do diety konwencjonalnej, gdzie średni wynik to 3,2 kg.

 

Prawidłowy dobór składników oraz odpowiednie dopasowanie diety do stanu fizjologicznego organizmu, trybu życia danej osoby, to gwarancja sukcesu. Jedynie stosowanie diety „z głową”, pod okiem wykwalifikowanych osób, przyniesienie oczekiwane efekty.

Pierwszym krokiem jest podjęcie decyzji - właśnie od DZIŚ – „chcę zadbać o siebie, o swoje zdrowie, samopoczucie”, „chcę poczuć się lepiej we własnej skórze”.

To jest już pierwsze ZWYCIĘSTWO. Jak się okazuje dieta wege może być pomocna w uzyskaniu wymarzonej masy ciała. Jednak wcześniej zachęcam by taką decyzję podjąć wspólnie z lekarzem czy dietetykiem, który oceni wszelkie za i przeciw. Jeśli masz wątpliwości, pytania, śmiało PYTAJ – bo „kto pyta, nie błądzi”.

 

Pozytywnego dnia!

 

Autor: Katarzyna Anna  Szuba, dietetyk

 

 

Źródło:

Hana Kahleova, Marta Klementova, Vit Herynek, Antonin Skoch, Stepan Herynek, Martin Hill, Andrea Mari, Terezie Pelikanova. The Effect of a Vegetarian vs Conventional Hypocaloric Diabetic Diet on Thigh Adipose Tissue Distribution in Subjects with Type 2 Diabetes: A Randomized Study. Journal of the American College of Nutrition, 2017

 

« dieta

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego