451 osób online (293 desktop_mac) (158 stay_primary_portrait)

Ogródek ziołowy w doniczce

01.12.2011

Ogródek ziołowy w doniczce

Prawdziwym hitem od pewnego czasu są zioła w doniczkach, które można kupić w niemal każdym markecie. Czy warto po nie sięgać?

Zioła towarzyszą ludziom od setek lat. Cenione za walory smakowe i zdrowotne, zyskują coraz większą popularność, stanowiąc znakomity dodatek do wielu potraw. Prawdziwym hitem od pewnego czasu są zioła w doniczkach, które można kupić w niemal każdym markecie. Czy warto?

Zioła i ich wpływ na organizm
Zioła mają szerokie spektrum działania na ludzki organizm. Regulują pracę przewodu pokarmowego, ułatwiają trawienie, pomagają w usuwaniu toksyn oraz zbędnych produktów przemiany materii. Zioła wpływają także na pracę i funkcjonowanie układów nerwowego, krążenia oraz oddechowego. Cenne i ważne właściwości ziół wynikają z ich składu – zawierają one wiele substancji czynnych, m.in. garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki gorczycowe oraz witaminy i składniki mineralne. W codziennej kuchni nie powinniśmy więc ich sobie żałować.

Poniżej scharakteryzowano wybrane zioła: estragon, melisa, bazylia, tymianek i mięta, które można kupić w markecie w doniczkach.

Estragon
Działanie:
liście estragonu są bogate w składniki mineralne (m.in. jod) oraz witaminy A i C, a także flawonoidy i fitosterole. Ziele estragonu pobudza apetyt i poprawia trawienie. Ponadto napar z jego liści działa na organizm pobudzająco i lekko moczopędnie
Pasuje do:
pieczonych kurczaków i ich nadzienia, sosu tatarskiego, awokado, dań rybnych, sałatek, lekkich zup i steków
Uwagi:
może być z powodzeniem stosowany przez osoby z nadciśnieniem, ponieważ jako zamiennik soli kuchennej doskonale poprawia smak potraw

Melisa
Działanie:
pobudza trawienie, zwiększając wydzielanie soku żołądkowego. Ma także działanie żółciotwórcze i żółciopędne, wpływa rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit. Melisa pobudza apetyt i przynosi ulgę w skurczach żołądka oraz kolce jelitowej i wzdęciach
Pasuje do:
dań na słodko, np. z owocami. Jest doskonałym dodatkiem do deserów, budyniu lub słodkich koktajli. Melisą można doprawiać różnego rodzaju farsze i biały sos, np. do ryb

Bazylia
Działanie:
wspomaga trawienie, pobudzając wydzielanie soku żołądkowego. Jest pomocna w walce z niestrawnością- wzdęciami, kolką, itp. Działa też na układ nerwowy - rozjaśnia umysł, zwłaszcza podczas intensywnej pracy czy nauki, usuwa zmęczenie, ale też ułatwia zasypianie
Pasuje do:
dań kuchni śródziemnomorskiej, do świeżych pomidorów oraz dań przyrządzanych na ich bazie, a także do sałatek z ryżu, dań z cukinią, grzybami i fasolą oraz różnych ryb i „frutti di mare”
Uwagi:
gotowana bazylia jest bardziej pikantna. Świeże liście przechowywane w oleju lub occie nie tracą zapachu. Świeżą bazylię dodaje się do potrawy tuż przed jej podaniem

Tymianek
Działanie:
poprawia trawienie, zwłaszcza tłustych potraw. W przypadku infekcji tymianek pobudza produkcję białych krwinek. Ziele tymianku ma ponadto właściwości przeciwzapalne, grzybobójcze oraz bakteriobójcze, które przypisuje się jego głównemu olejkowi eterycznemu, jakim jest tymol. Znane są też właściwości odksztuszające tymianku
Pasuje do:
wieprzowiny, drobiu, krewetek, dziczyzny. Do ryb, warzyw czy sałatek owocowych lepszy będzie tymianek o zapachu cytryny
Uwagi:
świeży tymianek jest bardzo piekący, dlatego należy używać go ostrożnie. Jego łagodną odmianą jest tymianek cytrynowy

Mięta
Działanie:
zwiększa wydzielanie soku żołądkowego oraz pobudza wydzielanie żółci, zmniejsza napięcie mięśni gładkich – działa rozkurczowo na przewód pokarmowy. Wykazuje również silnie działanie bakteriobójcze
Pasuje do:
ryb, krewetek, jako dodatek do sosów, młodych ziemniaków oraz sałatek owocowych, słodkich deserów i napojów
Uwagi:
kobiety w ciąży i cierpiący na schorzenia nerek powinni stosować napary mięty tylko pod kontrolą lekarza. Nie należy stosować ich również w schorzeniach przewodu pokarmowego, takich jak refluks.

Teskt: A.Harton, J.Myszkowska-Ryciak

« zdrowie

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego