Witaj, Wyloguj się
Zamknij
Sklep lionfitness
Wirtualny klub z realnym wsparciem Zacznij odchudzanie już teraz!

08.08.2012

Jak interpretować wyniki badania poziomu cholesterolu

Czy cholesterol powyżej 200 to powód do niepokoju? Warto wiedzieć, co oznaczają wyniki badań. Wiedza ta już teraz może pomóc ci dbać o zdrowie rodziców, a prędzej czy później przyda się i tobie.

Całkowity poziom cholesterolu:
poniżej 200 mg/dL - poziom optymalny
200-239 mg/dL - poziom podwyższony
240 mg/dL - poziom wysoki

Podwyższony poziom cholesterolu nie musi być sygnałem alarmowym. Z resztą w różnych krajach stosuje się różne normy i tak w USA wynosi ona 300 mg/dL, w Polsce 200 mg/dL, a w  krajach takich jak Australia, Kanada, Indie, Korea czy niektóre kraje europejskie - takiego limitu w ogóle nie ma!


HDL
40 mg/dL lub mniej - poziom niski
60 mg/dL lub więcej - poziom wysoki
Uwaga! Niekorzystny wskażnik to niski poziom HDL.


LDL
do 99 mg/dL - poziom optymalny
100-129 mg/dL - poziom nieco podwyższony, ale nadal w normie
130-159 mg/dL - górna granica normy
160-189 mg/dL - poziom wysoki
190 mg/dL i więcej - poziom bardzo wysoki
Uwaga! Niekorzystny wynik to poziom wysoki lub bardzo wysoki.

Trójglicerydy (TG)
Norma: 50-180 mg/dL

Jak zinterpretować wyniki?

Jednym z lepszych wyznaczników jest stosunek całkowitego cholesterolu do HDL. Na podstawie raportu z Harvard Medical School możemy przyjąć następująco:

Stosunek poziomu cholesterolu do HDL
Kobiety: poniżej 3,3 i mężczyźni: poniżej 3,4 - ryzyko chorób serca bardzo niskie
Kobiety: 3,8 i mężczyźni: 4 - ryzyko chorób serca niskie
Kobiety: 4,5 i mężczyźni: 5 - ryzyko chorób serca średnie
Kobiety: 7 i mężczyźni: 9 - ryzyko chorób serca umiarkowane
Kobiety: powyżej 11 i mężczyźni: powyżej 23 - ryzyko chorób serca wysokie.

Kolejnym bardzo ciekawym wyznacznikiem jest stosunek TG/HDL. Według kolejnych badań  jest on nawet lepszym wyznacznikiem ryzyka problemów z sercem niż wcześniejszy stosunek całkowity/HDL czy też LDL/HDL. W praktyce rzecz biorąc, wartość dla TG/HDL powyżej 4 jest podstawą do niepokoju. Natomiast optymalny stosunek wynosi od 1 do 2. Jeden z raportów uważa, że wartość 1.33 jest granicą optymalności.

Wyniki badań cholesterolu, zwłaszcza jeśli są poza przyjętymi normami, powodują, że niektórzy ludzie automatycznie ograniczają do minimum ilość cholesterolu spożywanego w pokarmach. Tymczasem cholesterol w większości wytwarzany jest przez organizm. Ten przyjmowany drogą pokarmową stanowi niewielką jego część. Warto też wiedzieć, że:
- badania epidemiologiczne z ostatnich 20 lat pokazują brak powiązania pomiędzy ilością spożywanego cholesterolu a jego ilością we krwi i chorobami serca.
- kliniczne badania na ludziach wrażliwych na cholesterol przyjmowany drogą pokarmową (około 25% populacji) pokazują, że wraz ze wzrostem cholesterolu rośnie zarówno LDL jak i HDL, zachowując odpowiedni stosunek tych dwóch wartości.

Zobacz nasze diety - kliknij TUTAJ!
Zobacz nasze treningi - kliknij TUTAJ!


Więcej o tym, co wpływa na poziom cholesterolu przeczytasz w artykule (kliknij tytuł): Burza w światku dietetyków?



« zdrowie
0 komentarzy
Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego

Facebook
Google+