358 osób online (233 desktop_mac) (125 stay_primary_portrait)

25 produktów ułatwiających odchudzanie

13.11.2012

25 produktów ułatwiających odchudzanie

Przechodząc na dietę nie trzeba głodować. Wystarczy na listę zakupów wpisać produky, które hamują głód, są smaczne i zdrowe. A jest ich bardzo dużo!

1. Jogurt grecki
Co sprawia, że jogurt grecki może pomóc w odchudzaniu? Zawartość białka, jaka się w nim znajduje – dwa razy więcej niż w innych jogurtach. Białko jest dłużej trawione, a więc lepiej syci. Najlepiej jest sięgać po jogurt grecki o jak najniższej zawartości cukru, co pozwala zapobiegać gwałtownemu wzrostowi poziomu cukru we krwi, pohamować napady głodu i utrzymywać organizm w trybie spalania kalorii pochodzących z tłuszczu.

2. Komosa ryżowa
W sklepach znaleźć ją można także pod angielską nazwa quinoa. Jest to ziarno pochodzące z Ameryki Południowej, które przez Inków zostało nazwane „matką zbóż".W porównaniu z innymi zbożami, quinoa posiada największą zawartość białka – 8 g w ilości mieszczącej się w szkalnce. Jest też bogata w błonnik i łatwa w kuchennej obróbce – komosę ryżową wystarczy ugotować podobnie jak ryż. Quinoa ma więcej wapnia niż mleko. Stanowi bardzo dobre źródło żelaza, cynku, selenu, witaminy E i witamin z grupy B.

3. Cynamon
Badania naukowe sugerują, że cynamon może pomagać w stabilizowaniu poziomu cukru we krwi. To kluczowa sprawa w opanowaniu nadmiernego apetytu zwłaszcza u osób cierpiących na cukrzycę typu II. Cynamonem, zamiast cukrem, można doprawiać kawę i herbatę. To prosty i smaczny sposób na wyeliminowanie kalorii i fruktozy pochodzacej z cukru dodawanego do tych napojów.

4. Ostra paparyka
Papryka chili zawiera bezwonną substancję o nazwie kapsaicyna, która hamuje apetyt i nieznacznie przyspiesza metabolizm. Ostro przyprawiona potrawa sprawia, że naogół zjada się jej mniej, a więc przyswaja się mniej kalorii.

5. Grejpfrut
Chociaż owoc ten nie ma żadnego magicznego wpływu na metabolizm, pozwala nasycić się kosztem mniejszej liczby zjedzonych kalorii. Jest też bogaty w błonnik (o ile nie pozbawi się go zbyt dokładnie wszystkich „błonek" i całej białej skórki) przez co hamuje apetyt. Najlepszym pomysłem jest zjedzenie połówki tego owocu przed posiłkiem. Dlaczego jeszcze warto jeść grejpfruty, gdy się odchudzasz przeczytasz tutaj.

6. Arbuz
Owoce zawierające dużo wody pomagają wypełnić żołądek, zapobiegając przejadaniu się innymi, kalorycznymi pokarmami. Wiele owoców i warzyw może spełnić to zadanie, a arbuz jest jedynie najlepszym ich reprezentantem. Owoc ten zawiera także dużą ilość likopenu (przeciwutleniacz) oraz witaminy A i C.

7. Gruszki i jabłka
Te dwa owoce także zawierają dużo wody. Jadane ze skórką dostarczają dużą dawkę błonnika, który wypełnia żołądek. Mając do wyboru owoc lub sok z niego zrobiony, lepiej jest wybierać owoc. Zjedzenie go zajmie więcej czasu, dzięki czemu wcześniej pojawi się uczucie sytości. W soku jest też o wiele mniej błonnika niż w całym owocu. Bezwględnie należy unikać soków dosładzanych, które skutecznie sabotują działania odchudzające.

8. Winogrona – nie rodzynki
100 kcal znajduje się w 2 szkalnkach winogron i tylko w ¼ szkalnki rodzynków! Dzięki dużej zawartości wody winogrona sycą lepiej niż rodzynki. Każdy miłośnik rodzynków powinien pamiętać o tym, że należy powstrzymywać się od zjadania ich dużej ilości, gdyż szklanka suszonych winogron zawiera aż 400 kcal.

9. Jagody
Jak inne owoce, tak i jagody zawierają dużo wody i błonnika, a więc na dłużej sycą. Są słodkie, ale pozwalają zaspokoić ochotę na słodki smak o wiele mniejszym kalorycznym kosztem niż np. ciasteczka. Są przy tym wyjątkowo bogate w przeciwutleniacze.

10. Świeże jarzyny
Surowe jarzyny mogą być doskonałą przekąską. Sa chrupiące, obfitują w wodę i błonnik, i mają mało kalorii. Pół szkalnki pokrojonego selera ma tylko 8 kcal! Gdy masz ochotę coś pochrupać, zamiast po czipsy i ciasteczka sięgaj po warzywa – seler naciowy, kalarepkę, marchew.

11. Słodkie ziemniaki
Zwykle, by dodać ziemniakom wyrazistego smaku, polewa się je sosami, tłuszczem, posypuje serem. Pieczone słodkie ziemniaki mają tyle aromatu, że nie trzeba ich doprawiać, a dzięki temu można zaoszczedzić sporą liczbę kalorii. W słodkich ziemniakach znajduje się potas, beta karoten, witamina C i błonnik.

12. Jaja
Badania naukowe dowiodły, że jadanie śniadania bogatego w białko pozwala na dłużej zaspokoić głód. Jedno jajo to tylko 75 kcal i aż 7 g wysokiej jakości białka. Wysokobiałkowe śniadanie przyspiesza metabolizm bardziej niż posiłek obfitujący w węglowodany, pozwala zrezygnować z przekąski poprzedzającej obiad albo ograniczyć jej rozmiar i kaloryczność.

13. Kawa
Ulubiony napój wielu osób może pomóc w odchudzaniu, gdyż przyspiesza metabolizm. Jeśli jednak masz nadzieję, że efekt szybszego metabolizmu po wypiciu kubka kawy da pozytywny efekt, nie zniwecz go wzbogacając kawę dużą ilością cukru, gdyż jego kaloryczność znacznie przekroczy liczbę kalorii spalonych na skutek działania kofeiny.

14. Płatki
Pełnoziarniste płatki śniadaniowe warto jadać ze względu na błonnik i ciepłą wodę, w której się je przygotowuje. Ciepły posiłek je się wolniej niż zimny, twój organizm zdąży więc zasygnalizować ci, że jesteś już najedzony, a błonnik i woda skutecznie wypełnią żołądek. Unikaj płatków dosładzanych i sam zdecyduj jak doprawić swoje śniadanie: cynamonem, wanilią, owocami.

15. Chrupki chleb
Pełnoziarniste, chrupiące kawałki pieczywa są dobrą alternatywą dla krakersów. Naukowcy twierdzą, że ludzie unikający produktów przygotowanych z białej mąki, a wzbogacajacy dietę o produkty pełnoziarniste mają mniejszą tendencję do gromadzenia tłuszczu na i w brzuchu. Ten sam efekt można osiagnąć zamieniając białe pieczywo, białe makarony i przetworzone płatki śniadaniowe na ich razowe odpowiedniki.

16. Tabouli/Tabouleh/Tabbouli
Coraz bardziej pupularne danie, które pochodzi z Libanu, zawiera kaszę bulgur, która obfituje w białko. Całe danie jest natomiast niskokaloryczne i mało tłuste, więc pozwala nasycić się niskim kalorycznym kosztem. Prosty, domowy sposób na przygotowanie potrawy z kaszy bulgur to dodanie do niej fasoli, pomidorów, ogórka i pietruszki.

17. Zupy
Najbardziej wartościowe i niskokaloryczne są zupy na bazie bulionu warzywnego, o ile nie doprawi się ich śmietaną. Podawane na ciepło sprawiają, że je się je powoli, unikając pochłonięcia zbyt dużej ich ilości. Dwudaniowy obiad, który jako pierwsze danie zawiera zupę sprawia, że całkowita wartość kaloryczna posiłku będzie niższa – zupa zajmie w żołądku miejsce, dzięki czemu zostanie w nim mniej przestrzeni na drugie, zwykle bardziej kaloryczne danie. Dobrym pomysłem są też jednodaniowe obiady składające się z zup wzbogaconych o fasolę lub chude mięso.

18. Sałatki
To także dobry pomysł na pierwsze danie, poprzedzające bardziej kaloryczną potrawę. Sałata zawiera dużo wody i skutecznie wypełnia żołądek. Istnieją setki przepisów na sałatki – z warzywami, owocami, serem... Jedyna rzecz na jaką należy zwrócić uwagę decydując się na sałatkę to sos – bywa, że jest bardzo kaloryczny. Dlatego należy używać go z umiarem, albo wybierać sałatki z dodatkiem sosu vinegret lub samodzielnie skrapiać je oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

19. Sos vinegret
Istnieją wyniki bgadań, które dowodzą, że ocet ułatwia organizmowi spalanie tłuszczu. Aby dowieść tej teorii ostatecznie potrzebne są dalsze badania, ale nie ulega watpliwości, że sos vinegret jest najlepszym sposobem na doprawienie sałatki – dodaje jej aromatu niskim kosztem kalorycznym (ocet ma zero kalorii). O właściwościach octu winnego przeczytasz tutaj.

20. Orzechy
Garstka orzechów jest doskonałą przekąską, bogatą w białko, błonnik i zdrowe kwasy tłuszczowe. Orzechy – jedzone w rozsądnych ilościach – sprzyjają utracie wagi i obniżają poziom cholesterolu. Największy kłopot z orzechami polega na tym, że trudno ograniczyć się do zjedzenia małej ich ilości. Dlatego nie stawiaj przed sobą całego ich opakowania, ale przygotowaną porcję przełóż do miseczki i poprzestań na niej.

21. Popcorn
Ten przygotowany bez tłuszczu ma wiele zalet – jest niskokaloryczny, zawiera błonnik i jest wypełniony powietrzem. Można zjeść go całą miskę, nie narażając się na przyswojenie dużej liczby kalorii, na co nie można liczyć, szykując sobie miskę czipsów ziemniaczanych.

22. Odtłuszczone mleko
Odtłuszczone mleko dostarcza białko i wapń, ale nie zawieta tłuszczu, który znajduje się w mleku pełnotłustym. Mleko pozostaje w żoładku dłużej niż woda, więc na dłużej syci głód, a przy tym dobrze nawadnia organizm. Naukowcy podejrzewają, że odtłuszczone mleko, podobnie jak inne „chude" produkty mleczne sprzyjają odchudzaniu i redukcji tkanki tłuszczowej zlokalizowanej na brzuchu.

23. Chude mięso
Białko syci na długo i przyspiesza metabolizm. Najlepsze jest mięso drobiowe (bez skóry) oraz „chude" kawałki wołowiny – zawierają mało tłuszczu przez co są mniej kaloryczne. Porcja (100 g) wysokiej jakości mięsa wołowego zawiera tylko 4 g tłuszczu nasyconego.

24. Ryby
Jednym z najlepszych źródeł białka są ryby. Badania dowodą, że ryby sycą lepiej niż mięso drobiowe i wołowina. Mięso większości ryb jest „chude" , a gatunki „tłuste" zawierają korzystne dla zdrowia rodzaje tłuczu – kwasy omega-3. To dlatego śledz atlantycki, łosoś i inne „tłuste" ryby uznaje się za produkty sprzyjające zdrowiu.

25. Fasola
Ziarna fasoli to źródło biaka i błonnika, a więc produkt który syci i dostarcza mało kalorii. Można je dodwać do zup, sałatek lub przetrzeć, dodając do dipów. Puszka fasoli dostarcza aż 12 g błonnika, 4 gramy tłuszczu i 15 gramów białka.

« odchudzanie

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego