Budyń z dyni w stylu diety Paleo
18.11.2014
Pomysł na sycące, ale lekkostrawne i odżywcze, niewielkie danie w stylu diety Paleo. W sam raz na kolację, ale nie tylko. Nie zawiera cukrów prostych, a więc nie podnosi gwałtownie poziomu insuliny. Dlatego idealnie nadaje się dla każdego, kto dba o linię i zdrowie.
To danie szczególnie pasuje na kolację, zwłaszcza po długim dniu. Jest szybkie w przygotowaniu - nie wymaga długiego stania przy kuchni. W związku z tym, że danie ma formę puree, organizm nie ma problemu, żeby je strawić, co jest szczególne ważne wieczorem, gdy lepiej już się nie najadać cięzkostrawnymi potrawami. Aby było jeszcze "lżejsze", można zrezygnować z orzechów i pestek, a zetrzeć do budyniu trochę marchewki, albo nawet wkroić suszone pomidory.
Budyń jest bogaty w sycące tłuszcze i łatwo przyswajalne, „dobre" węglowodany.
Składniki:
1 szklanka puree z dyni
½ szklanki mleka kokosowego
3 łyżki świeżo zmielonego złocistego siemienia lnianego
1 owoc kiwi
garść pestek z dyni
garść orzechów włoskich
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kurkumy
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Do garnuszka wlej mleko kokosowe, puree z dyni i przyprawy.
- Dokładnie wymieszaj i zagotuj na wolnym ogniu.
- Wsyp siemię lniane i gotuj na wolnym ogniu ok 1 min. W tym czasie siemię utworzy gęsty budyń.
- W międzyczasie obierz i podkrój w niewielkie kawałki owoc kiwi.
- Do wysokich szklanek lub pucharków nakładaj gorące puree, następnie posyp pestkami dyni i orzechami, potem znów wlej puree i ponownie posyp pestkami dyni, orzechami i pokrojonym kiwi.
Nie wiesz jak zrobić puree z dyni? Proste. Wystarczy ugotować dynię w małej ilości wody (możesz też upiec dynię w piekarniku), odcedzić i zmiażdzyć widelcem lub zmielić blenderem. Gotowe.
Warto zrobić więcej puree i zamrozić je po porcjowaniu. Wtedy mżesz cieszyć się budyniem z dynią kiedy tylko masz na to ochotę.
Przepis i zdjęcie wykorzystno za zgodą autorki - Moniki Piaseckiej, która prowadzi stronę Paleo Strefa:
www.paleostrefa.pl