Co ma wspólnego burak z czerwonym winem?
26.09.2012
Sokiem z niego panie robiły sobie kiedyś rumieńce na twarzy, by wyglądać zdrowo. Ale burak naprawdę ma leczniczą siłę. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym barwnikom, które występują w czerwonym winie.
Historia buraka sięga czasów starożytnych, był uprawiany w rejonie Morza Śródziemnego. Grecka bogini miłości - Afrodyta zawdzięczała burakom swą urodę. Już 2000 lat p.n.e. w Babilonie stosowano liście buraka w celach leczniczych. W Polsce buraki były znane w średniowieczu, podawano je na stole Władysława Jagiełły. Od tego czasu buraki ćwikłowe należą w naszym kraju do najpopularniejszych warzyw, tak ze względu na walory smakowe, jak i odżywcze.
Dołącz do nas na Facebooku
W dawnych czasach znano tylko buraki liściowe nazywane „boćwiną". Nazwa „buraki" oznaczała ukiszoną boćwinę. Później zaczęła funkcjonować dla określenia buraków czerwonych. Obecną wielkość korzenia udało się uzyskać włoskim ogrodnikom w XVI wieku.
Burak ćwikłowy ma duży jadalny, czerwony korzeń i czerwonawe liście. Uprawiane są różne odmiany różniące się kształtem, wielkością i intensywnością wybarwienia korzenia. Buraki mogą być ciężkostrawne z powodu dużej zawartości błonnika. Dlatego też nowsze odmiany są prawie pozbawione zdrewniałych włókien, o cienkiej skórce, silnie wybarwionym słodkim miąższu.
Czerwony burak to bardzo popularne warzywo, które przeżywa prawdziwy renesans. Jego walory zdrowotne w pełni to uzasadniają. Powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej.
Cały materiał o zdrowowtnych walorach buraka znajdziesz tutaj: Burak ćwikłowy – popularny, pełen zdrowia, ale niedoceniany.
Zdrowy przepis na pyszną sałatkę z buraka, ciecierzycy i anchois
Jest to typowa sałatka prowansalska.
1 puszka ciecierzycy; ciecierzyce trzeba dobrze wypłukać i odsączyć na sicie
2 łyżki posiekanej pietruszki
4 fileciki anchois, wymoczone w mleku przez 15 minut, odsączone, opłukane i osuszone
1-2 ząbki czosnku, obrane, posiekane lyb przepuszczone przez wyciskarkę
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1/5 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
swieżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pokrój buraki w kostkę i wrzuć do dużej salaterki. Dodaj ciecierzycę, pietrzuszkę i dokładnie wymieszaj.
Utrzyj, najlepiej w moździerzu, anchois z czosnkiem, aż powstanie jednorodna pasta. Dodaj ocet i sok z cytryny, wymieszaj dokładnie, używając widelca. Dodaj oliwę i ponownie dokładnie całość wymieszaj. Dodaj pieprz. Przełóż masę do buraków i dokładnie wymieszaj. Cztery (do sześciu) porcje sałatki gotowe!
Sałatkę możesz przez dwa dni przechoowywać w lodówce.
Wartości odżywcze dla 4 porcji:
270 kcal, 15 g tłuszczu, w tym 2 g tłuszczu nasyconego, 2 g tłuszczu wielonienasyconego, 11 g tłuszczu jednonienasyconego, 3 mg cholesterolu, 26 g węglowodanów, 7 g błonnika, 517 mg sodu, 8 g białka