250 osób online (162 desktop_mac) (88 stay_primary_portrait)

Czerwone mięso - unikać, czy wprost przeciwnie?

31.07.2012

Czerwone mięso - unikać, czy wprost przeciwnie?

Czy powszechne zalecenia dotyczące konieczności ograniczania w diecie ilości czerwonego mięsa są słuszne? A może dietetycy się mylą? Przeczytaj i samodzielnie podejmij decyzję.

Czerwone mięso zawiera substancję, która wydłuża życie, a której nie znajdziesz w żadnym innym produkcie spożywczym! Chodzi o L-karnozynę, dipeptyd zbudowany z aminokwasów: beta-alalniny i l-histydyny. Dobroczynne  działania L-karnozyny polega na łączeniu się ze zdenaturowanymi strukturami AGE i doprowadzaniu do ich rozkładu. Karnozyna jest także antyoksydantem – wraz z witaminą E bierze udział w redukcji uszkodzeń DNA komórek wywołanych stresem oksydacyjnym. Ma zdolność chelatowania jonów metali, co jest także związane z jej antyoksydacyjnymi właściwościami. Dodatkowo karnozyna ma działanie odmładzające poprzez ułatwianie enzymom proteolitycznym degradacji uszkodzonych komórek.

L-karnozyna ma także zdolność chronienia telomerów, których skracanie się powoduje starzenie się organizmu.

Przytaczamy obszerny fragment materiału z Men's Health na temat wołowiny, w którym znajdziecie inne ciekawe informacje o zaletach jadania wołowiny.

"Źródło cywilizacji

Niektórzy ludzie uważają, że władza nad grillem została im dana od Boga. Już Księga Rodzaju mówi, że człowiek ma czynić sobie poddaną wszelką zwierzynę. Teoria ewolucji dostarcza kolejnych argumentów - kły, które ozdabiają Twój szeroki uśmiech, nie służą do gryzienia marchewki. Wręcz przeciwnie.

"Jedynym prawdziwie drapieżnym naczelnym jest człowiek. Jeżeli pozostałe naczelne zadowalały się owocami i orzechami, dlaczego my staliśmy się nieustraszonymi łowcami?" - pyta dr Leonard Shlain, autor książki "Seks, czas i władza".

Odpowiedź trafia bez trudu do serca każdego mężczyzny - "Bo chcieliśmy seksu". Wg teorii dra Shlaina, prehistoryczne kobiety cierpiały na niedobory żelaza spowodowane obfitą comiesięczną menstruacją. Miały więc nieustanny apetyt na krwisty befsztyk z dzikiego zwierza i były gotowe sowicie się odwdzięczyć mężczyźnie, który im go dostarczył.

Człowiek pierwotny nie musiał mieć specjalnie rozbudowanych płatów czołowych, by zdać sobie sprawę z korzyści takiego układu. Surowe lub gotowane czerwone mięso jest bogate w kwasy aminowy i kreatynę, które dostarczają energii mięśniom zmęczonym ściganiem obiadu i niesieniem go do jaskini. Ten wysiłek owocował dodatkowym wzrostem masy mięśniowej, szczegółem, którego kobiety na pewno nie przeoczyły.

W obliczu tych wszystkich dobrodziejstw, człowiek wytworzył sobie dodatkowe geny, podwyższające tolerancję na wysoką zawartość tłuszczu i cholesterolu w czerwonym mięsie. Ten dodatkowy zestaw genów umożliwia człowiekowi zjedzenie większej ilości mięsa bez szkodliwych efektów ubocznych, zapewnia mu także dłuższe niż u innych naczelnych życie.

Inteligentny mięsożerca

Jednak najważniejszym ewolucyjnym skokiem był rozwój mózgu. Twoja zdolność przechytrzenia facetów z konkurencyjnej firmy wywodzi się bezpośrednio z czasów, gdy Twój daleki przodek przerzucił się z bananów na steki.

"Tłuszcze stanowią podstawę rozwoju mózgu. Mózg jest zbudowany w 60 procentach z kwasów tłuszczowych, reszta to woda" - twierdzi dr Shlain. A co jest głównym źródłem kwasów tłuszczowych? Zgadłeś: czerwone mięso. Ludzki organizm nie potrafi sam ich wytworzyć, jedynym ich dostawcą jest nasza dieta.

"Im więcej jedli mięsa, tym bardziej stawali się inteligentni. A im bardziej byli inteligentni, tym więcej jedli mięsa" - wyjaśnia dr Shlain. To dlatego czerwony kolor jeszcze dziś magnetycznie przyciąga naszą uwagę i pobudza zmysły. []
Ze wszystkich niesprawiedliwych zarzutów postawionych wołowinie najbardziej niesprawiedliwy jest jednak ten o dużej zawartości tłuszczu. Połowa zawartego w wołowinie tłuszczu to tłuszcze nienasycone, ten sam zdrowy składnik, który stanowi o wartości oliwy z oliwek. []
Największą wpadką dietetyków było przeoczenie pewnego składnika czerwonego mięsa, który mógłby znacząco przyczynić się do walki z otyłością. Wołowina zawiera dużą ilość sprzężonego kwasu linolowego, który jest czynnikiem antyrakowym, a ponadto niejednokrotnie dowiódł swoich odchudzających właściwości. Podczas kilku badań przeprowadzonych na grupach ochotników, osoby, którym podawano pożywienie bogate w sprzężony kwas linolowy, traciły na wadze i całkowita zawartość tłuszczu w ich organizmach obniżała się, podczas gdy w grupie kontrolnej (której nie podawano mięsa) nic takiego nie miało miejsca.

Najlepszym źródłem tego cennego kwasu jest wołowina, cielęcina i mleko, głównie owcze.

Wołowina zamiast Viagry

And last but not least informacja szczególnie ważna dla każdego faceta. Czerwone mięso jest prawdziwym skarbcem argininy, aminokwasu, który wspomaga naturalną produkcję tlenków azotu - związków rozszerzających naczynia krwionośne w sposób podobny do wywołujących erekcję pigułek zalewających obecnie nasz rynek farmaceutyczny. Arginina jest potężną, naturalną Viagrą - twierdzą naukowcy - a wołowina to jej najlepsze naturalne źródło, ponieważ ma najwyższy poziom naturalnie występującej argininy."
Link do artykułu: Wołowina: Postaw na czerwone

Jednak nie każdy stek wołowy zawiera znaczące dawki L-karnozyny i pozostałych cennych dla zdrowia składników. Najwięcej jest ich w mięsie bydła wypasanego naturalnie, czyli w mięsie zwierząt jedzących to, do jedzenia czego zostały stworzone – trawę. Hodowla bydła na paszach opartych na ziarnach niestety zmniejsza w mięsie zawartość pro-zdrowtnych substancji, zmniejsza w nim ilośc tłuszczu nienasyconego, a samo mięso często zawiera różne substancje (hormony, antybiotyki, itp).

Skąd wziąć mięso z naturalnego chowu bydła?
Jeszcze raz przytaczamy fragment cytowanego już artykułu: "W naszym rolniczym kraju kupienie wołowiny z krów wypasanych na pastwisku nie jest żadnym problemem."
I rzeczywiście. Poniżej podajemy nazwy stowarzyszeń, adresy i numery telefonów do których można zwrócić się o pomoc podczas poszukiwania zdrowego mięsa dostępnego w okolicy, w której mieszkasz.
Choć cena takiego mięsa jest wyższa od mięsa dostępnego w markecie, naprawdę warto je kupić. lepiej jest zjeśc mniej zdrowszego mięsa niż więcej tego, o gorszej jakości.

Polski Klub Ekologiczny Koło Miejskie w Gliwicach
ul. Kaszubska 2
44 - 100 Gliwice
skr. poczt. 489
tel/fax: 032 231 85 91,
e-mail:[email protected]
http://www.pkegliwice.pl/.

Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi „EKOLAND"
Przysiek k/Torunia
87-134 Zławieś Wielka
Mieczysław Babalski
Tel. (+48) 56 498 59 77, (+48) 604 519 074,
e-mail: [email protected]
http://www.ekoland.org.pl/

Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia"
ul. Wspólna 30
00-930 Warszawa
Liliana Lehrer-Rychel
Tel. (+48) 604 799 718, (+48) 506 921 748
e-mail: [email protected]

Polski Związek Rolników Ekologicznych
Rybotycze 119,
37-742 Rybotycze
Bogusława Szmigielska
Tel. (48) 505 024 995
e-mail: [email protected]

Stowarzyszenie Gospodarstw Ekologicznych „Truskawka"
ul. Kościuszki 68
37-632 Stary Dzików
Piotr Puchalski, Józef Potoczny
e-mail: [email protected]
http://www.truskawka.org.pl/

Augustowsko - Podlaskie Stowarzyszenie Eko-Rolników im. L. Paca i K. Brzostowskiego
ul. Augustowska 13
16-310 Sztabin
Andrzej Chilicki
Tel. (+48) 607 887 934
e-mail: [email protected]
http://www.aser.ekorolnik.prv.pl/

Zrzeszenie Wytwórców Polskiego Rolnictwa Ekologicznego im. Jana Pawła II „Rolnik Ekologiczny"
ul.Krakowskie Przedmieście 68
05-640 Mogielnica
Danuta Zarzycka
Tel. (+48) 16 631 83 03, (+48) 668 014 673
e-mail: [email protected]

Mazowieckie Stowarzyszenie Rozwoju Agroturystyki
Kamionka 13
96-315 Wiskitki
Elżbieta Kuprianowicz
Tel. (+48) 46 856 91 64, (+48) 602 583 068
e-mail: [email protected]

Warmińsko – Mazurskie Stowarzyszenie Producentów Żywności Ekologicznej „Eko Pol Smak"
Gnatowo 22
11-400 Kętrzyn
Edward Nowakowski
Tel. (+48) 89 751 43 33, (+48) 660 287 012
e-mail: [email protected]

Stowarzyszenie Ekologiczno – Kulturalne „Ziarno"
Grzybów ½
09-533 Słubice
tel./fax: 024/ 277 89 63
Peter Stratenwerth
e-mail: [email protected]
http://www.ziarno.org.pl/

Fundacja im. St. Karłowskiego
Juchowo 54a
78-446 Silnowo
Sebastiaan Huisman
Tel. (+48) 94 37 538 20, (+48) 94 37 575 80
e-mail: [email protected]
http://www.juchowo.com/

Polskie Towarzystwo Rolników Ekologicznych
ul. Irysowa 12/2
20-834 Lublin
Piotr Osik
Tel. (+48) 81 851 56 37, (+48) 502 298 797
e-mail: [email protected]

Stowarzyszenie „EkoLubelszczyzna"
ul. Bursaki 12, pokój 128
20-150 Lublin
Barbara Szymoniuk, Danuta Smoleń
Tel. (48) 81 740 84 85
e-mail: [email protected]
http://www.dolinaeko.lublin.pl/

ECEAT-POLAND
Europejskie Centrum Ekologicznego Rolnictwa i Turystyki Oddział w Polsce
Bukówka 71
58-420 Lubawka
Tel. (+48) 075 741 13 95
e-mail: [email protected]
http://www.poland.eceat.org/oeceat.htm

Stowarzyszenie „Zdrowe Życie"
ul. Marszałkowska 80
00-517 Warszawa
biuro:
ul. Chełmska31/7
00-724 Warszawa
tel./fax. 022/ 841 47 07
kom. 0 500 294 282
e-mail: [email protected]
http://www.zdrowezycie.org/

Stowarzyszenie Inicjatyw Społeczno-Ekologicznych "Ruch na rzecz Ziemi"
Plac Jana Pawła II 39
17-300 Siemiatycze
e-mail: [email protected]
http://www.nawschodzie.pl/

Stowarzyszenie Rolnictwa Ekologicznego ,,BioPolonia''
ul. Wroclawska 18
55-065 Jordanów Śląski
tel/fax: 071/ 3161122, 605 433 288
e-mail: [email protected]
http://www.biopolonia.org/

Związek Zawodowy Rolników Indywidualnych z Rodzinnych Gospodarstw Ekologicznych
ul. Jana Pawła II 2
89-200 Szubin
tel. +48 052/3848110
+48 668 527 624
[email protected]
www.serceekoziemi.republika.pl

« odchudzanie

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego