396 osób online (257 desktop_mac) (139 stay_primary_portrait)

Czy cukier to tylko puste kalorie?

17.01.2014

Czy cukier to tylko puste kalorie?

Obalami mit nr 3, który brzmi, że należy unikać cukru w diecie dlatego, że zawiera jedynie puste kalorie. Okazuje się, że są poważniejsze powody, aby go nie jeść w nadmiarze.

Mit 3: Cukier to puste kalorie i dlatego szkodzi

Nadmiar cukru w diecie to nie tylko prosta droga do nadwagi, ale i zwiększone ryzyko zaburzeń metabolizmu, insulinooporności, stłuszczenia wątroby i wielu innych chorób związanych z rozregulowanym metabolizmem. Badania naukowe dowodzą, że słodka dieta znacząco podnosi ryzyko otyłości, cukrzycy typu II, chorób serca i raka.
A cukier to nie tylko białe kryształki w cukiernicy, ale i słodycze, słodkie napoje oraz soki owocowe. Pmiętajcie o tym!

O szkodliwości cukru już pisaliśmy i tym z was, którzy jeszcze nie mięli okazji się z tym materiałem zapoznać polecamy materiał:Fruktoza jest trucizną

Dowody obalające mit o cukrze znajdziesz tutaj:

  1. Stanhope KL, et al. Consuming fructose-sweetened, not glucose-sweetened, beverages increases visceral adiposity and lipids and decreases insulin sensitivity in overweight/obese humans. Journal of Clinical Investigation, 2009.
  2. Stanhope KL, et al. Adverse metabolic effects of dietary fructose: results from the recent epidemiological, clinical, and mechanistic studies. Current Opinion in Lipidology, 2013.
  3. Ludwig DS, et al. Relation between consumption of sugar-sweetened drinks and childhood obesity: a prospective, observational analysis. The Lancet, 2001.
  4. Schulze MB, et al. Sugar-Sweetened Beverages, Weight Gain, and Incidence of Type 2 Diabetes in Young and Middle-Aged Women. Journal of the American Medical Association, 2004.
  5. Bostick RM, et al. Sweetened beverage consumption and risk of coronary heart disease in women. Cancer Causes & Control, 1994.
  6. Fung TT, et al. Sugar, meat, and fat intake, and non-dietary risk factors for colon cancer incidence in Iowa women. The American Journal of Clinical Nutrition, 2009.
« dieta

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego