200 osób online (130 desktop_mac) (70 stay_primary_portrait)

Domowe probiotyki - czyli jedz smacznie i zdrowo

06.03.2018

Domowe probiotyki - czyli jedz smacznie i zdrowo

Dobroczynną moc probiotyków znały już nasze babcie i prababcie serwując do obiadu kiszoną kapustę, czy ogórki. Ponadto w większości domów w codziennej diecie gościło zsiadłe mleko i maślanka. Nikt wówczas nie zastanawiał się ile dobroczynnych szczepów bakterii trafia w ten sposób do organizmu. Obecnie wymienione produkty są ogólnodostępne, tylko czy te wytwarzane na skalę przemysłową nadal mają tak zbawienny wpływ na organizm?

Probiotyki z domowej spiżarni co się w nich kryje

Kiszone ogórki i kapusta są uważane za jeden z najlepszych naturalnych probiotyków gdyż zawierają bakterie kwasu mlekowego, które regulują poziom flory bakteryjnej w jelitach, wspomagają układ odpornościowy, dbają o przewód pokarmowy, obniżają poziom „ złego” cholesterolu. Ponadto kiszona kapusta jest bogatym źródłem witamin z grupy B, w tym B1, B2, B3, które wspomagają metabolizm, oraz witamin C, E, A, zawiera również wapń, magnez, fosfor i potas. Pamiętajmy jednak, że kiszona kapusta i ogórki tylko jedzone na surowo dostarczają do organizmu probiotyków.

 

Przepis na domową kapustę

- 4 kg białej kapusty

- 800 g soli kamiennej

- 3-5 marchewek ( według uznania)

- 1 pęczek kopru

 

Sposób przygotowania: Kapustę dokładnie myjemy i szatkujemy, marchew należy zetrzeć na tarce

(najlepiej na drobnych oczkach), następnie warzywa ugniatamy dłońmi aż wypuszczą sok.

Na dnie naczynia, w którym będziemy kisić kapustę ( nie należy używać naczyń metalowych i ze stali nierdzewnej) układamy koper i dodajemy kapustę z marchwią. Całość doprawiamy kminkiem i solimy. Kapustę należy obciążyć, nasze babcie w tym celu używały talerza i ciężkiego kamienia polnego. Przez kolejne 3 tygodnie należy każdego dnia kilkakrotnie uderzać ( przebijać kapustę) w kapustę tłuczkiem do mięsa w celu wypuszczenia nagromadzonych gazów. Po 21 dniach kapusta jest ukiszona i gotowa do spożycia, jeśli chcemy ją przechować przez dłuższy czas kiszonkę należy przełożyć do słoików.

 

Przepis na ogórki kiszone

- 5 kg małych ogórków gruntowych

- 1 korzeń chrzanu

- 1 pęczek kopru

- 2 główki czosnku

- 8 łyżek soli kamiennej

 

Sposób przygotowania: ogórki dokładnie myjemy i moczymy w zimnej wodzie, żeby pozostały twarde i chrupiące. Po wyjęciu z kąpieli wodnej układamy w naczyniu do kiszenia, lub wielkim słoju, kładąc na przemian ogórki, czosnek, koper i chrzan, całość zalewamy solanką, tak by przykryła wszystkie warzywa.

Przepis na solankę:1 łyżka soli kamiennej na każdy litr przegotowanej wody. 

Po trzech dnia otrzymamy ogórki małosolne, a po 3 tygodniach kiszone zawierające probiotyki.

 

Kolejna grupa produktów zawierających probiotyki to przetwory mleczne, my polecamy domowy jogurt naturalny i zsiadłe mleko, które są doskonałym dodatkiem do letnich obiadów.

 

Przepis na domowy jogurt naturalny:

-1 litr zagotowanego mleka niepasteryzowanego

- 5-6 łyżek 100% jogurtu naturalnego, który dostarczy nam bakterii probiotycznych, a one z kolei założą swoje kolonie w naszym domowym jogurcie

 

Sposób przygotowania: ostudzone mleko mieszamy z jogurtem i przelewamy do szklanego naczynia, które należy przykryć najlepiej lnianą lub płócienną ściereczką. Po około 4-5 godzinach jogurt jest gotowy.

 

Ocet jabłkowy to kolejny zapomniany produkt będący bogatym źródłem probiotyków i witaminy C. Ma on szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Jest również doskonałym dodatkiem do sałatek, sosów, a nawet deserów.

 

Przepis na domowy ocet jabłkowy:

- 1 ½ kg jabłek

- 1 ½ litra wody

- cukier ( około 4 łyżek stołowych na 1 litr wody)

 

Sposób przygotowania: jabłka należy podzielić na ćwiartki i wraz z gniazdami zalać słodką przegotowaną i ostudzoną wodą. Zalewa powinna przykrywać owoce, naczynie przykrywamy i odstawiamy do ciemnego i ciepłego miejsca na około 5 tygodni, mieszając każdego dnia by dostarczyć do owoców tlen.

Do przygotowania octu jabłkowego wybieramy zimowe odmiany jabłek.

 

Przygotowanie domowych probiotyków może się wydawać skomplikowane i pracochłonne. Warto jednak spędzić trochę czasu w kuchni, by przez resztę roku cieszyć się probiotykami z własnej spiżarni. Zapracowanym polecamy ekologiczne przetwory u sprawdzonych sprzedawców lub lokalnym bazarku. Kupując produkty mleczne należy sprawdzić na opakowaniu czy zawierają żywe kultury bakterii.

« dieta

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego