Garść orzechów dla zdrowia
28.11.2014
Jedzenie orzechów obniża dwa z pięciu markerów zespołu metabolicznego (grupy czynników, które zwiększają ryzyko chorób serca i innych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca i udary), potwierdza nowa praca naukowa.
Zespół metaboliczny jest rozpoznawany wtedy, gdy pacjent ma trzy z następujących czynników ryzyka: niski poziomu "dobrego" cholesterolu, wysoki poziom triglicerydów, wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cukru we krwi, duży obwód talii.
Naukowcy udowodnili, że regularne spożywanie naturalnych orzechów ma znaczący wpływ na spadek poziomu trójglicerydów i cukru we krwi.
Dr Sievenpiper potwierdził, że największe obniżenie stężenia triglicerydów i glukozy we krwi było widoczne, gdy orzechy zastępowały cukry rafinowane i tłuszcze nasycone. Powiedział również, że jedzenie orzechów nie ma negatywnego wpływu na inne czynniki ryzyka zespołu metabolicznego takie jak przyrost masy ciała, mimo że orzechy są dość kaloryczne. Orzechy mają również wysoką zawartość tłuszczu, ale są to tłuszcze nienasycone.
Udowodnione korzyści zdrowotne związane z obniżeniem czynników zespołu metabolicznego odnoszą się do: migdałów, orzechów brazylijskich, orzechów nerkowca, kasztanów, orzechów laskowych, pekan, orzechów makadamia, włoskich i pistacji. Nie obejmują one orzeszków ziemnych.
W randomizowanych badaniach kontrolnych, pacjenci zjadali około 50 gramów orzechów dziennie.
"Pięćdziesiąt gramów orzechów może być łatwo włączone do diety jako przekąska lub jako substytut tłuszczów zwierzęcych i węglowodanów rafinowanych" powiedział Dr Sievenpiper.
US Food and Drug Administration potwierdziła, że regularne jedzenie orzechów zmniejsza ryzyko choroby sercowo-naczyniowej. Orzechy są również zalecane w diecie Śródziemnomorskiej, DASH (diecie obniżającej ciśnienie tętnicze), diecie zapobiegającej chorobom układu krążenia i obniżającej „zły cholesterol".
Autor: Ewa Buczkowska
Źródło:
Effie Viguiliouk, Cyril W. C. Kendall, Sonia Blanco Mejia, Adrian I. Cozma, Vanessa Ha, Arash Mirrahimi, Viranda H. Jayalath, Livia S. A. Augustin, Laura Chiavaroli, Lawrence A. Leiter, Russell J. de Souza, David J. A. Jenkins, John L. Sievenpiper. Effect of Tree Nuts on Glycemic Control in Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Dietary Trials. PLoS ONE, 2014; 9 (7): e103376 DOI: 10.1371/journal.pone.0103376
S. Blanco Mejia, C. W. C. Kendall, E. Viguiliouk, L. S. Augustin, V. Ha, A. I. Cozma, A. Mirrahimi, A. Maroleanu, L. Chiavaroli, L. A. Leiter, R. J. de Souza, D. J. A. Jenkins, J. L. Sievenpiper. Effect of tree nuts on metabolic syndrome criteria: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ Open, 2014; 4 (7): e004660 DOI: 10.1136/bmjopen-2013-004660