Granatem w nadciśnienie
05.11.2012
Niemal każdego roku publikowane są nowe wyniki badań, dowodzące prozdrowotnego wpływu jedzenia granatów. Ich działanie jest fenomenalne, choć konsumpcja bywa ryzykowna dla... odzieży!
Zawarte w grantach składniki działają przeciwzapalnie i mają zdolność hamowania wzrostu nowotworów. Korzystnie też wpływają na poziom ciśnienia krwi, poziom trójglicerydów i poziom cholesterolu HDL. Wystarczy wypijać 300 ml soku z granatów tygodniowo, aby w ciągu roku znacząco poprawić swój stan zdrowia.
Granaty wyglądają niepozornie, przypominając nieco sfatygowaną piłkę dla psa. Jednak w ich środku ukryte jest całe mnóstwo pestek otoczonych dużą ilością soku zamkniętego w cienkich „kapsułkach". Wyłuskiwanie ich z wnętrza owocu, wysysanie soku i ewentualnie wypluwanie pestek może być niezłą zabawą, ale i zagrożeniem dla twoich jasnych ubrań, bo czerwonawy sok granatów pozostawia trwałe plamy! Dlatego do jedzenia granatów warto się przygotować, wkładając ciemne ubrania. Korzystne działanie dla zdrowia ma także sok z grantów, który można kupić w sklepie, ale po jednym warunkiem: że będzie to sok bez dodatku cukru.
Jak wyłuskać z granatu to, co najlepsze, nie chlapiąc sokiem dokoła?
Przecięty owoc zanurz w dużej misce z wodą i pod jej powierzchnią wyciągaj pestki otoczone sokiem. Gdy cienka błonka kilku „kapsułek" pęknie, sok pozostanie w wodzie, a nienaruszone „kaspułki" będą unosić się na wodzie, dzięki czemu z łatwością je wyłowisz. Wyjęte z wody, jeśli chcesz, pozostaw do obeschnięcia, a jeśli skorzystasz z wody przegotowanej lub źródlanej, możesz od razu cieszyć się wyjątkowym smakiem soku i korzystać z jego dobroczynnego wpływu na zdrowie.