460 osób online (299 desktop_mac) (161 stay_primary_portrait)

Indysjskie insipracje na rozgrzewające posiłki

04.12.2012

Indysjskie insipracje na rozgrzewające posiłki

Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji „Ganesh”, prezentuje cztery oryginalne przepisy na rozgrzewające indyjskie potrawy. Teraz możesz smakować je w domu!

Aloo ChatAloo Chat
(Specjalność indyjska – smażone ziemniaki z pomidorami)

Składniki:
6 dużych ziemniaków
1 pomidor
Szczypta Kuminu (Jeera)
Pół łyżeczki Kurkumy (Haldi)
Pół łyżeczki Chat Masala
Sól/pieprz do smaku
Świeży sok z cytryny do smaku
Gałązki kolendry
0,5 l oleju



Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy w dużą kostkę i obsmażamy na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Po uzyskaniu założonego efektu odcedzamy je i odsączamy z tłuszczu.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę stołową oleju, a w międzyczasie kroimy pomidora w dużą kostkę. Po rozgrzaniu oleju wrzucamy Jeera i podsmażamy. Kiedy uzyska intensywny brązowy odcień, dorzucamy wcześniej obsmażane ziemniaki, Haldi oraz Chat Masala. Sól i pieprz wg uznania i własnego smaku. Mieszamy intensywnie wszystkie składniki przez ok. 5 – 8 min. Po uzyskaniu złoto-brązowej, chrupiącej otoczki ziemniaków, dorzucamy wcześniej pokrojone pomidory oraz wyciskamy sok z cytryny (wg uznania i smaku).

Powstałe danie przekładamy do naczynia i dekorujemy gałązkami świeżej kolendry.

Bharwa ParanthaBharwa Parantha
(Placek z indyjskiej mąki z warzywami)

Składniki:
100 g mąki Atta
1 duży ziemniak
Zielona fasolka szparagowa cięta
Groszek zielony
Marchewka w kostce
Sól
Pieprz
Kurkuma (Haldi)
Masło
Szklanka wody
Fani ostrych smaków mogą dodać 1 zielone świeże chilli

Sposób przygotowania:
Mąkę rozrabiamy z wodą do uzyskania jednolitej masy. Formujemy ją w kulkę, rozgniatając między dłońmi i trochę rozwałkowujemy, aby uzyskać szeroki płaski placek. Odkładamy na bok.

Ziemniaka myjemy i obieramy. Wszystkie warzywa gotujemy do miękkości. Mieszamy ze sobą, przyprawiając solą, pieprzem i Haldi (odważniejsi dodają w tym momencie pokrojone chilli). Uzyskaną mieszankę układamy na wcześniej uformowanym placku ciasta. Zamykamy je tak, by powstał nam „woreczek" z warzywami w środku i zlepiamy. Następnie rozwałkowujemy, aby warzywa ze środka „wprasowały" się w ciasto. Parantha powinna mieć grubość 2 – 4 mm.

Ważne by przy wałkowaniu posypywać placek także mąką Atta – żadną inną!

Na rozgrzaną – suchą – patelnię układamy uformowaną Paranthę. Kiedy zauważymy, że spód uzyskuje złocistą barwę, przekładamy placek. Z wierzchu rozpuszczamy masło dla uzyskania finalnie lepszego smaku. Kiedy druga strona uzyska podobną barwę – czynność powtarzamy.

Parantha najlepiej smakuje z naturalnym jogurtem.

Onion BhajiOnion Bhaji
(Cebulka panierowana w mące grochowej i smażona)

Składniki:
4 duże białe cebule
100 g mąki groszkowej Besan
100 ml wody
½ łyżeczki chilli w proszku
Sól (wg uznania- do smaku)
Pieprz (wg uznania – do smaku)
0,5 l oleju

Fani ostrych smaków mogą dodać 1 zielone świeże chilli

Sposób przygotowania:
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i  mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Tworzymy z niej 6 kulek, które ugniatamy między dłońmi na mały placuszek o średnicy ok. 4 – 5 cm.

Na patelni (w małym garnku) rozgrzewamy olej. Wrzucamy placuszki na ok. 7 – 8 min., przekładając w międzyczasie na różne strony do uzyskania złoto-brązowego koloru.

Veg SamosaVeg Samosa
(smażone pierożki wegetariańskie)

Składniki:
Ciasto:

80 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
woda
szczypta nasion lubczyku (Ajvain)



Farsz:
2 duże ziemniaki
10 g zielonego groszku
Sól / pieprz do smaku
Pół łyżeczki Kurkumy (Haldi)
Pół łyżeczki przyprawy Chat Masala
Pół łyżeczki ziaren kolendry (Dhania)
0,5 l oleju

Sposób przygotowania
Ciasto:

Mąkę mieszamy z Ajvain i stopniowo mieszamy z wodą do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi być twarde i mocno ubite. Rozwałkowujemy w formę koła i przekrawamy na pół.

Farsz:
Ziemniaki obieramy i gotujemy, a na koniec rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy po kolei wszystkie składniki. Po dokładnym wymieszaniu farszu odkładamy na bok do ostygnięcia.

Przygotowanie:
Półkole ciasta formujemy w rożek (łącząc ze sobą płaską część odkrojonego ciasta) i nadziewamy do pełna farszem. Na koniec zamykamy Samosę pozostałym „języczkiem" z półkola ciasta.

W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy przygotowane Samosy. Ważne by pierożków nie wrzucać na gorący olej, bo ich farsz pozostanie zimny. Smażymy ok. 5 – 10 min. do uzyskania złocistej barwy.

« przepisy

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego