Jedz popcorn bez wyrzutów sumienia
27.02.2013
Popcorn zawiera więcej przeciwutleniaczy niż owoce i warzywa twierdzą naukowcy, którzy spotkali się na 243 National Meeting & Exposition of the American Chemical Society, która odbyła się 25 marca 2012 roku w San Diego w USA.
Chodzi o przeciwutleniacze zwane polifenolami, które w popcornie są w postaci bardziej skoncentrowanej. Popcorn składa się tylko w 4% z wody, podczas gdy polifenole w owocach i warzywach są rozcieńczone wodą, której jest w nich do 90%.
Najwięcej polifenoli w popcornie znajduje się w nielubianych przez amatorów popcornu łuskach i to one według naukowców zasługują na miano dietetycznych „skarbów“.
Badania te czynią popcorn przekąską idealną. Jest on przekąską w 100% z nieprzetworzonego, pełnego ziarna. Inne przekąski opisane na opakowaniu jako pełnoziarniste mają zwykle nie mniej niż 51% pełnego ziarna, ale wielu z nim do 100% niestety bardzo daleko. Z tego względu porcja popcornu pokrywa aż 70% dziennego zapotrzebowania człowieka na produkty pełnoziarniste. Tymczasem większość z nas nie jada nawet połowy dziennej zalecanej dawki pełnego ziarna. Popcorn może w łatwy sposób pomóc nam spełnić te wymagania.
Trzeba jednak wiedzieć, że i popcorn w łatwy sposób można zamienić w dietetyczny koszmar. Jak?
Popcorn szykowany z użyciem ciepłego powietrza jest najmniej kaloryczny. Popcorn szykowany w mikrofali ma dwa razy więcej kalorii niż ten przygotowywany z pomocą gorącego powietrza. Popcorn szykowany w mikrofali zawiera aż 43% tłuszczu, a szykowany samodzielnie w gorącym oleju i odsączany ma go 28%. Im bardziej tłusty, kaloryczny i bardziej posolony, tym mniej popcorn jest zdrowy.
Popcorn oczywiście nie zastąpi owoców i warzyw, które zawierają mnóstwo ważnych witamin i innych wartościowych związków chemicznych, których brakuje w popcornie. Mimo to, warto po niego sięgać zwłaszcza wtedy, gdy unikamy razowego pieczywa, brązowego ryżu i razowych makaronów.