Jesteś w ciąży? Planujesz dziecko? To musisz wiedzieć
10.10.2012
Tak, jak kobietom w ciąży poleca się przyjmowanie kwasu foliowego, tak powinno się im polecać zwiększenie ilości choliny w diecie. To ważne!
Gdy kobieta ciężarna odżywia się prawidłowo, włączając w dietę jaja i mięso, które zawierają cholinę, zwiększa odporność swojego dziecka na choroby powodowane stresem – depresję, nadciśnienie i inne. Odporność ta będzie towarzyszyć dziecku przez całe jego życie!
Ginekolodzy i specjaliści żywienia z Cornell University i University of Rochester Medical Center odkryli, że stosowana podczas ciąży dieta o podwyższonej zawartości choliny sprawia, że korzystnej modyfikacji ulega ekspresja DNA dziecka. Cholina nie zmienia samych genów, ale wpływa na sposób, w jaki będą działać. Różne substancje mogą geny „włączać" lub „wyłączać". Jeśli gen zostanie „wyłączony" jest tak, jakby go nie było. Cholina "wyłącza" geny odpowiedzialne za odpowiedź hormonalną na stres.
Wykazano, że dzieci kobiet, które w ciąży przyjmowały zwiększone dawki choliny, mają niższy poziom kortyzolu, zwanego hormonem stresu. Dowiedziono też, że dzieci, które od najmłodszych lat były narażone na stres, a co za tym idzie wysoki poziom koryzolu, w późniejszym życiu częściej były mniej odporne na negatywne skutki stresu, co między innymi objawiało się zaburzeniami metabolicznymi.
Zatem wzbogacenie diety ciężarnej w cholinę jest prostym sposobem na obniżenie poziomu kortyzolu u dzieci, a więc na zabezpieczenie ich na całe życie przed wieloma chorobami, których źródłem jest stres.
Dołącz do nas na Facebooku
Dzieci kobiet, które przyjmowały 930 mg choliny dziennie z dietą i wraz z suplementami – to podowojona norma, która wynosi 450 mg – miały aż o 33% niższy poziom kortyzolu we krwi. Naukowcy twierdzą też, że podawanie choliny małym dzieciom, których matki cierpią na depresję, może korzystnie wpływać na ich odporność na stres, a co za tym idzie na ich zdrowie.
Autorzy badań mają nadzieję, że już niebawem powszechne stanie się zalecanie kobietom ciężarnym zwiększenie ilości choliny w diecie tak, jak obecnie zaleca się zwiększenie dawki kwasu foliowego.
Gdzie znajdują się duże ilości choliny?
Najwięcej znajduje się jej w jajach, mięsie, fasoli, brokułach. W przypadku stosowania diety wykluczającej produkty zwierzęce, konieczne może być zastosowanie odpowiedniej suplementacji.
Źródło:
X. Jiang, J. Yan, A. A. West, C. A. Perry, O. V. Malysheva, S. Devapatla, E. Pressman, F. Vermeylen, M. A. Caudill. Maternal choline intake alters the epigenetic state of fetal cortisol-regulating genes in humans. The FASEB Journal, 2012; 26 (8): 3563 DOI: 10.1096/fj.12-207894