199 osób online (129 desktop_mac) (70 stay_primary_portrait)

Matcha, hummus, ramen - podsumowanie kulinarnych trendów 2017 roku

27.12.2017

Matcha, hummus, ramen - podsumowanie kulinarnych trendów 2017 roku

Moda nie dotyczy jedynie branży odzieżowej, kosmetycznej czy motoryzacyjnej, lecz także kulinarnej. Każdego roku światowi spece od kuchni i wielbiciele jedzenia zwyczajowo, spotykają się i dyskutują nad trendami minionego roku oraz przewidują, co ma szansę „być na językach” w kolejnych miesiącach.

Co weszło w skład naszych tegorocznych zainteresowań spożywczych?

RAMEN

Czym jest ramen? Jest to tradycyjna japońska zupa z makaronem ramen i dodatkami. W polskiej kuchni rzadko słyszy się o tej potrawie. Tymczasem, ma ona bogate walory smakowe i sporo właściwości korzystnych dla zdrowia (w dużej mierze składa się bowiem z warzyw). Przepisów na ramen jest wiele, a zatem różnorodność w kuchni gwarantowana.

KISZONKI

Od lat mówi się o dobroczynnym działaniu kiszonych warzyw. W tym roku święciły one prawdziwe triumfy. Wspaniale smakują zarówno w sałatkach, jak i spożywane bez innego towarzystwa kulinarnego.

HUMMUS

Był popularny w poprzednim roku, ale analiza statystyk wyszukiwarki Google wykazała, że z każdym dniem hummus stawał się coraz bardziej popularny. Hummus jest to pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy.

DESERY Z KRUSZONEGO LODU

Chodzi o „golony lód”. Sama woda lub woda z syropem smakowym (z cukrem) zostaje zamrożona, a następnie zeskrobana do kubka z tworzywa sztucznego lub wafelka. Przysmak ten jest szczególnie popularny w krajach azjatyckich.

WĘGLOWODANY DIETY PALEO

Wbrew powszechnym przekonaniom dieta paleo to nie tylko mięso i warzywa. W najbliższym czasie powinniśmy się spodziewać wysypu przepisów na gofry, babeczki i rozmaite farsze do warzyw lub mięs.

KALAFIOR

Kto nie zna tego warzywa? Od dłuższego czasu próbuje wkraść się w nasze łaski, a w tym roku ma mu się to udać. Może stanowić wegańskie danie główne, wchodzić w skład ciasta do pizzy i zastępować bardziej kaloryczne tłuczone ziemniaki.

PIKANTNE PRZYPRAWY

Wiele osób na co dzień zajada się ostrymi potrawami, zwłaszcza mięsnymi i warzywnymi. W 2017 jednak chili i jej podobne dodawaliśmy do lodów, jogurtów, gofrów, herbaty, etc.

WĘGIEL AKTYW(OWA)NY

Jak do tej pory był wykorzystywany w detoksykacji organizmu oraz w łagodzeniu niestrawności. Niektóre firmy włączyły go do składu soków owocowych.

INSEKTY

Tak. Insekty. Wszyscy słyszeli o konikach polnych w czekoladzie. W niektórych krajach jedzenie owadów nie jest ani szokujące, ani obrzydliwe. Cóż... W naszym wiąże się raczej w większości  przypadków z odruchem wymiotnym. Wygląda jednak na to, że czas oswoić się z „owadziną”. Zwłaszcza, że zawiera wiele wartościowego białka. I jest modna.

SÓL SMAKOWA

Najpopularniejsza jest oczywiście zwykła, biała sól. W tym roku jednak zaleca się wybór soli smakowej, np. czosnkowej, ziołowej, pieprzowej, selerowej, paprykowej, etc.

MATCHA

Nadal pijemy zieloną herbatę, jednak wybieramy tę japońską, sproszkowaną wersję. Można ją pić oraz dodawać do deserów, klusek, koktajli, etc.

Smacznej końcówki 2017 roku życzy redakcja Lionfitness!

« dieta

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego