Naturalne wspomaganie odchudzania
16.10.2012
Jest doskonałym dodatkiem do ziemniaków i warzyw oraz jako składnik sosów sałatkowych, a na dodatek pomaga spalać tłuszcz. Jabłkowy ocet winny, bo o nim mowa, ma udowodnione działanie odchudzające.
O tym, że większość suplementów diety, które mają pomagać w odchudzaniu, nie działa już pisaliśmy (czytaj tutaj). Teraz podpowiadamy, co działa!
Osoby, które spożywały 1-2 łyżki jabłkowego octu winnego dziennie, spaliły więcej tłuszczu, w tym tłuszczu brzusznego niż osoby stosujące tę samą dietę i ćwiczenia fizyczne, ale przyjmujące placebo zamiast octu.
Ocet winny zawiera kwas octowy i to jemu przypisuje się podwójne działanie odchudzające: blokuje odkładanie się tłuszczu w organizmie i ułatwia spalanie tłuszczu zgromadzonego w tkance tłuszczowej. Naukowcy podejrzewają, że odchudzające działanie ma nie tylko jabłkowy ocet winny, użyty do przeprowadzenia badań, ale każdy rodzaj octu winnego.
Jest jeszcze jeden powód, dla którego warto wprowadzić ocet winny do diety. W badaniach trwających 12 tygodni wykazano, że ma on zdolność obniżania poziomu trójglicerydów we krwi oraz obniżania skurczowego ciśnienia krwi. Może zatem być pomocny w walce z nadciśnieniem oraz wspomagać profilaktykę chorób układu krwionośnego.
Dołącz do nas na Facebooku
Kilka praktycznych rad i sposobów wykorzystania octu winnego
Jabłkowy ocet winny domowej roboty
Można zrobić go ze skórek obranych z jabłek, z pokrajanych jabłek gorszej jakości lub wręcz z wyciśniętego z jabłek soku. Wkładamy skórki lub/i kawałki jabłek do słoja, zalewamy przegotowaną ciepłą wodą z odrobiną cukru, tak aby owoce były całkiem zakryte (jeśli jest to sok z jabłek, to go jedynie lekko słodzimy).
Zakrywamy słój czystym kawałkiem płótna lub podwójną gazą i stawiamy w ciepłym miejscu. Gdy ocet sfermentuje i będzie już miał kwaśny smak, przecedzamy go przez gazę, wlewamy do butelek i korkujemy. Przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu.
Przepisy na marynaty do mięś z wykorzystaniem octu winnego
Marynata do wieprzowiny
szklanka wody, 2/3 szklanki octu winnego, cebula, 20 ziaren jałowca, 10 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe, łyżeczka rozmarynu i kilka szpilek świerkowych.
Marynata do wołowiny
Szklanka wody, 2/3 szklanki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 liście laurowe, po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, ewentualnie warzywa (marchew, cebula, pietruszka, kawałek selera).
Marynata uniwersalna
5 łyżek oleju, łyżka octu winnego, łyżka cukru, nieduża posiekana cebula, warzywa starte na tarce o dużych oczkach (marchew, pietruszka, seler), pokruszony listek laurowy, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.
Sos sałatkowy z wykorzystaniem octu winnego
Sos z pieczonego czosnku
Doskonały do zwykłej sałaty z krążkami czerwonej cebuli, ale może być stosowany do każdej sałatki. Jest bardzo prosty w wykonaniu, ale ze względu na konieczność upieczenia czosnku, jego przygotowanie wymaga ok. godziny. W lodówce, w przykrytym pojemniku, może być przechowywany przez 2 dni.
Składniki (na kubek sosu):
2 główki czosnku
1/2 kubka bulionu
1/4 kubka octu winnego lub jabłkowego
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki musztardy
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Wykonanie:
Podgrzej piekarnik do 200 stopni C. Zdejmij górną warstwę łuski z główek czosnku, ale bez rozdzielania ząbków. Odkrój z góry główek warstwę ok. 1cm. Każdą z główek zawiń w folię aluminiową, ułóż na blaszce i piecz ok. 40 minut lub do momentu aż czosnek będzie bardzo miękki. Rozwiń folię i lekko schłodź czosnek, następnie porozdzielaj ząbki i obierz je ze skórki.Włóż do miksera obrany czosnek, bulion, ocet, oliwę i musztardę i miksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Źródło: Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects. Kondo, T. et al., Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 2009 Aug;73(8):1837-1843.