Piękna skóra
10.07.2013
Skóra jest jednym z największych „organów” człowieka. Jej powierzchnia u dorosłej osoby wynosi przeciętnie od 1,5 do 2 m2. Skóra pełni wiele ważnych funkcji, a jej wygląd decyduje o atrakcyjności.
Skóra zapobiega zakażeniom bakteriami, grzybami i wirusami. Chroni przed czynnikami mechanicznymi, termicznymi, chemicznymi i promieniowaniem świetlnym. Zapewnia niezmienne warunki dla środowiska wewnętrznego organizmu. Odpowiada także za odczuwanie ciepła, bólu, dotyku. Bierze również udział w magazynowaniu i przemianie materii oraz w… wyrażaniu stanów emocjonalnych. Zdrowa skóra świadczy nie tylko o dobrym zdrowiu, ale również albo przede wszystkim, odpowiada za atrakcyjny wygląd zewnętrzny.
Jest bardzo wiele składników pokarmowych, które mają wpływ na stan i wygląd skóry. Wśród nich wymienia się:
1. Witaminy - szczególnie przeciwutleniacze - C, A, E oraz inne: B1, B2, B6, PP, biotyna
2. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli NNKT - kwas linolowy, α-linolenowy
3. Składniki mineralne: selen, żelazo, miedź, cynk, wapń, jod, siarka
4. Koenzym Q
5. Aminokwasy siarkowe - metionina, cystyna, cysteina
6. Odpowiednią ilość płynów.
Nieprawidłowy sposób żywienia może powodować m.in.: nadmierną suchość skóry, łuszczenie się naskórka, zapalenie kącików ust, łamliwość paznokci, problemy z włosami oraz nadmierne rogowacenie ujść torebek włosowych. Źle zbilansowana dieta może być również przyczyną zbyt szybkiego starzenia się skóry i całego organizmu. Starzeniu się skóry sprzyja także niehigieniczny styl życia, zanieczyszczenie środowiska oraz nadmierne opalanie. W tzw. fotostarzeniu skóry szczególną rolę odgrywa nadprodukcja wolnych rodników, którą nasila m.in. dieta o małej zawartości antyoksydantów i promieniowanie UV. Wolne rodniki uczestniczą w procesach utleniania i niszczenia kolagenu. Substancje o działaniu antyoksydacyjnym (zapobiegającym utlenianiu) chronią skórę przed ich szkodliwym działaniem.
Poza wymienionymi wcześniej witaminami, do substancji wpływających na kondycję naszej skóry należy również likopen, który może przyczyniać się do zmniejszenia powstawania zmarszczek. Najlepszym źródłem likopenu są przetwory z pomidorów: sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy oraz ketchup.
Bardzo interesujące okazały się wyniki badań amerykańskich naukowców prowadzonych wśród 4025 kobiet w wieku 40-70 lat. Oceniano u nich nie tylko spożycie różnych składników pokarmowych, ale również tempo procesu starzenia się. Dokonywano tego na podstawie występowania zmarszczek, starczej suchości skóry oraz zaniku jej elastyczności. U kobiet spożywających więcej witaminy C, kwasu linolowego, a mniej tłuszczu i węglowodanów (szczególnie prostych, czyli cukru) zaobserwowano najmłodszy i najbardziej korzystny wygląd skóry.
Za starzenie się skóry odpowiadają również niektóre hormony, co dotyczy szczególnie kobiet w okresie menopauzy. Niedobór estrogenów powoduje narastającą suchość i wiotkość skóry, obniżenie jej gęstości, a także zanik włókien kolagenowych i elastynowych, co w efekcie przyczynia się do powstania zmarszczek. Badania naukowe pokazują, że w skórze osób dorosłych z każdym rokiem ubywa 1% kolagenu, a zjawisko to nasila się znacznie po menopauzie. Zjawisku temu mogą w pewnej mierze zapobiegać fitoestrogeny występujące w produktach spożywczych: izoflawonoidy z soi, kumestany z kiełków roślin oraz lignany znajdujące się w orzechach, jagodach i siemieniu lnianym.
Ostatnio dużym zainteresowaniem cieszy się koenzym Q10. Japońscy naukowcy udowodnili, że przyjmowanie 60 mg koenzymu Q10 w postaci suplementu diety już po okresie 3 miesięcy daje wyraźny, bo aż ponad 30%, efekt redukcji liczby i głębokości zmarszczek na twarzy u kobiet.
Skóra jest swoistym „barometrem” niedoborów pokarmowych. Skutkiem niedoboru witaminy A mogą być kruche, wolno rosnące paznokcie z podłużnym bruzdowaniem, a także suche, łamliwe włosy, szorstka, sucha, nadmiernie łuszcząca się skóra i wysypka. Głównym źródłem pokarmowym tej ważnej witaminy są: wątroba, pełnotłuste mleko, masło, śmietana, sery, żółtka jaj oraz margaryny wzbogacane w witaminę A.
Niedobór witaminy C może powodować zanik włókien kolagenowych, przedwczesne starzenie się skóry, może nasilać krwawienia z dziąseł oraz nosa, a także obniżać odporność organizmu. Dobrym źródłem tej witaminy są owoce cytrusowe, dzikiej róży i jagodowe, czarna porzeczna, zielona pietruszka, warzywa kapustne, papryka, pomidory oraz… ziemniaki.
Tak więc odpowiednio skomponowana dieta - bogata w warzywa, owoce i ryby, zwłaszcza morskie, a także produkty dostarczające tłuszczów roślinnych i ziaren zbóż - warunkuje ładny i zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, jak również spowalnia procesy starzenia.
Opracowanie: A.Harton, J.Myszkowska-Ryciak