Szybka zupa cebulowa
18.10.2012
Francuska zupa cebulowa jest smaczna, ale zazwyczaj nie jest wystarczająco pożywnym daniem, aby stanowić kompletny posiłek. Jeśli jednak doda się do niej bogatą w błonnik cicierzycę... voila, pełnowartościowe danie gotowe!
Porcje: 6 (półtorej szklanki każda)
Całkowity czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
2 duże, słodkie cebule słodkie pokrojone w plastry
2 szklanki posiekanej cebuli dymki lub pora, tylko białe i jasnozielone części
2 łyżki posiekanego czosnku
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku lub 1 / 4 łyżeczki suszonego
1 / 4 szklanki wytrawnego sherry
1 / 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1,2 litra bulionu wołowego
425 g odcedzonej i opłukanej ciecierzycy z puszki
1 / 4 szklanki mielonego świeżego szczypiorku lub cebulki
6 kromek chleba pełnoziarnistego
1 szklanka rozdrobnionego sera (najlepiej Gruyere)
Dołącz do nas na Facebooku
Przepis:
Rozgrzej oliwę w dużym rondlu. Dodaj słodką cebulę, wymieszaj i zmniejszy ogień. Gotuj często mieszając, aż zmięknie i zacznie brązowieć (6 do 8 minut). Dodaj dymkę (lub por), czosnek i tymianek i gotuj bez przykrycia, często mieszając, aż zaczyną mięknąć (3 do 4 minut).
Dodaj sherry i pieprz i zwiększ ogień, doprowadzając do wrzenia. Gotuj, często mieszając, aż większość płynu wyparuje (od 1 do 2 minut). Ciągle mieszając, dodaj bulion i ciecierzycę i doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj, aż warzywa będą miękkie (3 minuty). Zdjejmij z ognia i dodaj szczypiorek (lub szalotki).
Zrób z kromek chleba grzanki, ułóż je na talerzach i posyp serem. Zalej grzanki i ser zupą, i natychmiast podawaj.
Wartości odżywcze porcji:
Kaloryczność: 374 kcal;
Tłuszcz: 10 g (4 g nasycony, 4 g jednonienasycony);
Cholesterol: 20 mg,
Węglowodany: 48 g,
Białko:18,
Błonnik: 6 g
Sód: 591 mg,
Potas: 555 mg
Inne: wapń, kwas foliowy, witamina C (25% dziennego zapotrzebowania),