457 osób online (297 desktop_mac) (160 stay_primary_portrait)

Więcej się ruszaj, jedz mniej? Odchudzanie nie zawsze jest aż tak proste...

05.05.2014

Więcej się ruszaj, jedz mniej? Odchudzanie nie zawsze jest aż tak proste...

„Gdy ktoś mówi do osoby otyłej: wystarczy, że będziesz jeść mniej i więcej się ruszać, ja mówię: gdyby odchudzanie było tak proste, nie mielibyśmy epidemii otyłości w wysoko uprzemysłowionych krajach" – mówi dr Claude Bouchard.

„Gdy ktoś mówi do osoby otyłej: wystarczy, że będziesz jeść mniej i więcej się ruszać, ja mówię: gdyby odchudzanie było tak proste, nie mielibyśmy epidemii otyłości w wysoko uprzemysłowionych krajach" – mówi dr Claude Bouchard - autor artykułu i badacz  genetycznych uwarunkowań otyłości i dodaje: „otyłość to bardzo skomplikowany problem, na który wpływ ma więcej czynników niż tylko dieta i ruch".

Czynniki mogące wpływać na rozwój otyłości dzieli się na cztery kategorie: społeczne, środowiskowe, behawioralne i biologiczne.
Czynniki socjologiczne obejmują na przykład: dostępność (lub jej brak) wysoko odżywczego pożywienia, wielkość porcji, złą jakość posiłków np. w szkolnych stołówkach, jedzenie w biegu, status materialny, odchodzenie od tradycji szykowania posiłków w domu.
Nasze środowisko też wpływa na nasze zwyczaje i tryb życia – brak ścieżek rowerowych i chodników, przemieszczanie się głownie samochodem a nie na piechotę.
Do czynników behawioralnych zalicza się ograniczenie czasu poświęcanego na aktywność fizyczną, przyjmowanie leków sprzyjających tyciu, ograniczenie czasu karmienia piersią, spożywanie pokarmów zawierających duża ilość cukru w tym syropu glukozowo-fruktozowego, wykonywanie pracy w pozycji siedzącej.
Z kolei za czynniki biologiczne uważa się: uwarunkowania genetyczne, działanie wirusów, działanie bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym, funkcjonowanie tkanki tłuszczowej, tempo metabolizmu.

Czynniki społeczne, środowiskowe oraz behawioralne potrafią znacząco modyfikować „program" zawarty w genach jednostki, a więc wpływać na czynniki biologiczne. Dlatego w przypadku niektórych osób, zastosowanie standardowej diety odchudzającej oraz zwiększenie ilości ruchu może być niewystarczające do tego, by znacząco zmniejszyć masę ciała. Bouchard wierzy, że w przyszłości będziemy w stanie przygotowywać programy odchudzające „szyte na miarę" dla każdego człowieka.

Póki co pozostaje nam eksperymentowanie na sobie i samokontrola. Czasami wystarczy zdać sobie sprawę z tego, że np. pojadamy między posiłkami, aby tego unikać, albo pójść do sklepu na piechotę zamiast jechać tam samochodem. Modyfikacja przyzwyczajeń plus dieta i ruch muszą nam na razie wystarczyć do tego, by zapobiegać tyciu i z nim walczyć. Wiele osób udowadnia, że jest to możliwe!

Źródło: materiały opublikowane przez Texas A&M University.

« odchudzanie

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego