348 osób online (226 desktop_mac) (122 stay_primary_portrait)

Wino i owoce pomagają w walce z tłuszczem?

10.04.2012

Wino i owoce pomagają w walce z tłuszczem?

Składnik wina, orzeszków pistacjowych, winogron i innych owoców, podobny do resweratrolu, blokuje procesy komórkowe prowadzące do rozwoju komórek tłuszczowych.

Do takich wniosków doszli naukowcy z Purdue University, a swoje doniesienia opublikowali na łamach Journal of Biological Chemistry. Składnikiem, o który chodzi jest piceatanol, który blokuje rozwój i wzrost komórek tłuszczowych. W organizmie ludzkim resweratrol jest przetwarzany do piceatanolu. Sam piceatanol wpływa na ekspresję genów, ich funkcjonowanie oraz na działanie insuliny w procesie adipogenezy, czyli tworzenia się komórek tłuszczowych. W obecności piceatanolu tworzenie się komórek tłuszczowych zostaje opóźnione lub zablokowane.

Proces tworzenia się komórek tłuszczowych trwa nie krócej niż 10 dni. W tym czasie komórki z których mają powstać komórki tłuszczowe przechodzą szereg zmian, „dojrzewając" do postaci w pełni wykształconych komórek tłuszczowych. Piceatanol blokuje receptory insuliny na tych kształtujących się komórkach, powstrzymując je przed rozwojem i przemianą w komórki zdolne do magazynowania tłuszczu.

Piceatanol znajduje się w różnych ilościach w nasionach i skórce czerwonych winogron, jagodach, marakui i innych owocach.

Autorzy badań chcą prowadzić dalsze badania, które pozwolą odkryć metody zapobiegające rozpadowi piceatanolu, co pozwoli zwiększać jego koncentrację we krwi, a tym samym powstrzymywać komórki tłuszczowe przed magazynowaniem tłuszczu.

Czekamy zatem na być może pierwszy środek, który pozwoli skutecznie wspomagać walkę z nadwagą. Tymczasem warto wzbogacić swoją dietę w owoce zawierające piceatanol, bo jeśli nie pomoże on schudnąć, to inne cenne składniki zawarte w tych produktach z pewnością przyczynią się do poprawy jakości naszej diety.

Praca naukowa:
Piceatannol, Natural Polyphenolic Stilbene, Inhibits Adipogenesis via Modulation of Mitotic Clonal Expansion and Insulin Receptor-dependent Insulin Signaling in Early Phase of Differentiation
Jung Yeon Kwon, Sang Gwon Seo, Yong-Seok Heo, Shuhua Yue, Ji-Xin Cheng, Ki Won Lee and Kee-Hong Kim

« dieta

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego