557 osób online (362 desktop_mac) (195 stay_primary_portrait)

Wpływ tkanki tłuszczowej na rozwój nowotworów

10.10.2017

Wpływ tkanki tłuszczowej na rozwój nowotworów

Podejrzewam, że każdy zastanawiał się kiedyś nad konsekwencjami posiadania nadwyżkowych kilogramów. W pierwszej chwili przychodzą na myśl aspekty wizualne. Wiadomo każdy z nas chce wyglądać jak i czuć się dobrze we własnym ciele, a nadmiar tkanki tłuszczowej nie kojarzy się z czymś atrakcyjnym. Jednak nie to co widać z zewnątrz, a wnętrze naszego ciała powinno nas martwić. Badania naukowe dowodzą, że konsekwencji zdrowotnych spowodowanych nadmierną ilością tej niepożądanej tkanki jest wiele.

Badanie opublikowane w Cancer Prevention Research czyli piśmie  naukowym American Association for Cancer Research wykazało, że tkanka tłuszczowa może wpływać na rozwój nowotworów na wiele sposobów. W zależności od rodzaju tkanki tłuszczowej i jej lokalizacji w organizmie.Główny autorem badania dr Cornelia M. Ulrich, dyrektor nauk o populacji w Huntsman Cancer Institute na Uniwersytecie Utah w Salt Lake City, wg Pani doktor:

"Otyłość wzrasta dramatycznie na całym świecie i jest obecnie uznawana za jeden z głównych czynników ryzyka nowotworówzwiązanych z otyłością których wyróżniamy obecnie aż 16 rodzajów". "Pilnie potrzebujemy zidentyfikować konkretne mechanizmy, które łączą otyłość z rakiem".

Inne badania również potwierdzają tezę najnowszego odkrycia. Jak sie okazuje istnieje wiele mechanizmów jak i dróg które prowadzą od tkanki tłuszczowej do raka. Jednym z nich jeststan zapalny organizmu który od dawna jest związany z nowotworami a w pierwszej kolejności z otyłością. Dodatkowo otyłość niekorzystnie wpływa na metabolizm komórek nowotworowych oraz odporność, co może prowadzić do wzrostu jak i rozprzestrzeniania się komórek nowotworowych. W kilku badaniach wykazano, że niektóre komórki tłuszczoweprzyczyniają się do wzrostu guzów. Komórki te w większej liczbie występowały u osób otyłych cierpiących na raka prostaty i nowotwór piersi.

Badanie przeglądowe dr Ulrich, wykazało iż niektóre rodzaje tkanki tłuszczowej są bardziej "aktywne metabolicznie" przez co wydzielają więcej substancji, które maja wpływ na rozwój nowotworu. W ciele człowieka możemy wyróżnić trzy rodzaje tkanki tłuszczowej: białą, brązową i beżową. Każdy z nich ma inną rolę oraz występuje w innej ilości w zależności od obszaru ciała. W przeglądzie stwierdzono, że biała tkanka tłuszczowa była związana ze zwiększonym stanem zapalnym, natomiast u pacjentek z rakiem piersi korelowała dadatnio z gorszym rokowaniem.

Dr Ulrich analizowała wpływ komórek tłuszczowych na raka piersi, jelita grubego, przełyku, nowotwór szyjki macicyoraz raka prostaty, biorąc pod uwagę bliskość tkanki tłuszczowej w stosunku do narządów. Na przykład, w przypadku raka jelita grubego, tkanka tłuszczowa jestzlokalizowana w sąsiedztwie guzów, podczas gdy w raku piersi tkanka tłuszczowa stanowi część bezpośredniego mikrośrodowiska nowotworu.

Oczywiście badania w tym kierunku będą nadal trwały. Jednak już teraz można wysunąć wnioski iż, nadmiar tkanki tłuszczowej zwiększa ryzyko nowotworów. Niezależnie czy jest to nadmiar podskórnej czy też wewnątrzotrzewnowej tkanki tłuszczowej ryzyko zachorowania na raka rośnie. Tłuszcz między narządowy jest o tyle groźniejszy, iż nie jest widoczny gołym okiem przez co osoby które go posiadają mogą być zupełnie tego nieświadome. Dlatego tak ważne jest aby pilnować zdrowego menu oraz regularnej aktywności fizycznej. Nie wystarczy być szczupłym (skinnyfat to rodzaj sylwetki niekorzystny dla zdrowia) należy mieć na uwadze wzmacnianie mięśni szkieletowych przy jednoczesnym dbaniu o odpowiednio niski poziom tkanki tłuszczowej.

autor:

mgr Marta Wojda, dietetyk Lionfitness

źródło:

·         Adipose tissue may affect cancer development in multiple ways; https://www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170901093829.htm

·         Caroline Himbert, Mahmoud Delphan, Dominique Scherer, Laura W. Bowers, Stephen Hursting, Cornelia M. Ulrich. Signals from the Adipose Microenvironment and the Obesity–Cancer Link—A Systematic Review. Cancer Prevention Research, 2017; 10 (9): 494 DOI: 10.1158/1940-6207.CAPR-16-0322

« dieta

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego