404 osoby online (262 desktop_mac) (142 stay_primary_portrait)

Zamienniki pszenicy

09.10.2012

Zamienniki pszenicy

Biały chleb, ciasto wypiekane na mące pszennej, zawiesiste sosy i inne pyszności nie służą każdemu. Niektórzy twierdzą, że trzeba ich unikać nie tylko wtedy, gdy staramy się schudnąć.

Portal AdvancedNaturalMedicine.com opublikował w tym roku raport Dr Davida Blyweissa, w którym zawarto 5 rad dotyczących zdrowego sposobu jedzenia. Jedna z nich brzmi: zrezygnuj z jedzenia produktów wyprodukowanych z pszenicy, która obecnie nie ma już nic wspólnego z pszenicą, którą uprawiali nasi pradziadowie.

Współczena pszenica błyskawicznie tuczy i uzależnia niczym heroina. Dlaczego? Pszenica zawiera tzw. amylopektyny A, które zamieniane są w cukier krążacy we krwi szybciej niż jakikolwiek inny cukier, nawet ten z cukiernicy. Znaczy to tyle, że dwa pszenne tosty podnoszą poziom cukru we krwi szubciej niż niektóre słodycze! Dwie godziny później poziom cukru spada, a amator tostów opada z sił, staje się głodny, jego zdolność koncentracji maleje, a brzuch rośnie.
Pszenica zamieniana jest w organiźmie w gluteo-morfinę, która trafia do mózgu i uzależnia – to dlatego tak trudno rozstać się produktami pszenicznymi.

Jeśli jesteś przeciwnikiem pszenicy i wszystkiego, co ją zawiera, albo masz ochotę poeksperymentowac w kuchni mamy dla ciebie kilka propozycji, którymi zastąpisz pszenicę w diecie. Zanim jednak je podamy, warto podjąć jeszcze jeden temat. Chodzi o róznicę między glutenem a pszenicą. Gluten to białko znajdujące się w pszenicy, jęczmieniu, życie i innych zbożach. Zatem nie same zboża są problemem dla osób muszących stosowac dietę bezglutenową. Ziarna można pozbawić glutenu. Zatem produkt oznaczony jako bezglutenowy może zawierać zboża, a produkt zbożowy może zawierac gluten lub być go pozbawiony.

Dołącz do nas na Facebooku

A teraz do rzeczy, a więc lista produktów, które warto wprowadzicćdo diety zamiast pszenicy.

1. Amarantus (szarłat wyniosły)
Amarantus coraz częściej nazywany jest zbożem XXI wieku, ponieważ jego nasiona pod względem najważniejszych składników odżywczych przewyższają pszenicę. Reguluje biosyntezę cholesterolu, co zapobiega chorobom układu krążenia. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób serca i rozwój miażdżycy, ma wysoką zawartość białka. Szarłat nie zawiera glutenu, natomiast ma dużo skwalenu – lipidu opóźniającego procesy starzenia, łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia i magnezu. Ma też dużo błonnika i znaczną zawartość witamin z grupy D oraz A, E, i C.[3]W Polsce ponad 90% upraw amarantusa znajduje się na Lubelszczyźnie. Od pewnego czasu znów cieszy się on rosnącą popularnością, jako surowiec na mąkę i kaszę nie zawierającą glutenu, a więc przydatną dla osób uczulonych na tę substancję. Chętnie spożywany też przez wegetarian, gdyż posiada wszystkie aminokwasy egzogenne (takie, których organizm sam nie potrafi wytworzyć). Amarantus mozna znaleźć w wypiekach i pieczywie bezglutenowym.

2. Mąka z prosa, kasza jaglana
Z takiej mąki wypieka się chleb bezglutenowy, a kasza jaglana z powodzeniem zastępuje makaron pszenny i inne dodatki obiadowe.
Bardzo cennymi walorami odżywczymi i dietetycznymi prosa zaczęto ponownie interesować się w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych. Przetwory z tego zboża: kasza i mąka zaczęły trafiać na stoły osób i dzieci uczulonych na gluten popularnych zbóż m. in. pszenicy, żyta. Poza tym walorami tej rośliny zainteresowali się wegetarianie oraz zwolennicy ekologicznej diety i profilaktyki. Właśnie dlatego rozpoczęto w Polsce uprawę tej rośliny w niektórych gospodarstwach ekologicznych, choć wciąż jest mało popularna. Kasze jaglane (bo tak nazywa się kaszę z prosa), które kupić można przede wszystkim w sklepach ekologicznych są często importowane z krajów południowej Europy albo Chin. Przy czym zwłaszcza chińskie proso różni się nieco od naszego m.in. jest zazwyczaj drobniejsze, stąd i kasza bywa drobniejsza.

3. Komosa ryżowa (quinoa)
Quinoa na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Białko zawarte w komosie to tak zwane białko kompletne, czyli zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, które nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Szczególnie istotna w quinoa jest obecność dużych ilości lizyny, aminokwasu ważnego dla wzrostu i odnowy tkanek. Oprócz białka, quinoa zawiera szereg innych, cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jest bogatym źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu, dlatego jej spożycie jest zalecane osobom z migrenowymi bólami głowy, cukrzycą i miażdżycą.

Nasiona komosy zawierają więcej tłuszczu niż ziarna zbóż, jednak tłuszcz ten stanowią głównie wartościowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi te z grupy omega-3, występujące przede wszystkim w rybach. Na tle zbóż quinoa wyróżnia się również wysoką zawartością witaminy E.

Uwaga, przed użyciem warto ziarna komosy dobrze opłukać, dzięki czemu straci ona gorzkawy posmak. Ziarna przechowuje się w lodówce przez 3-6 miesięcy.

Quinoa w kuchni jest bardzo wszechstronna. Sprawdza się świetnie w roli dodatku do warzywnych gulaszy, można ją śmiało stosować jako zamiennik ryżu i kasz. Szczególnie dobrze komponuje się ze swoimi kuzynami, czyli zielonymi liśćmi szpinaku i botwinki. Z dodatkiem owoców, orzechów i jogurtu zapewni pyszne, pełnowartościowe śniadanie, jest też doskonałym składnikiem sałatek.

4. Ryż
Nie zawiera glutenu, którego nadmiar w diecie osób zdrowych może sprzyjać tyciu. Dostępne są w sklepach także mąka ryżowa, ryżowe ciasteczka i inne produkty. Jeśli chcesz aby ryż wolniej podnosił poziom cukru we krwi, wybieraj ryż brązowy lub dziki.

« odchudzanie

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego