450 osób online (292 desktop_mac) (158 stay_primary_portrait)

Złote zasady przechowywania żywności

23.06.2015

Złote zasady przechowywania żywności

Czy wiecie, że duża część żywności jest wyrzucana do śmieci, z powodu nieprawidłowego jej przechowywania? Wędlina i ryba w woreczku foliowym, marchew na kuchennym blacie, kasza w papierowej torbie na kuchennej półce - to tylko kilka przykładów jak skutecznie zwiększać straty zakupionej żywności. Dobrze przechowywane jedzenie utrzyma świeżość znacznie dłużej.

Nieprawidłowo przechowywana żywność to strata nie tylko pieniędzy, ale też możliwość utraty zdrowia na skutek zjedzenia produktu, który źle przechowywany uległ zepsuciu. Może też się zdarzyć, że produkty leżące obok siebie zostaną zakażone szkodliwymi bakteriami. Kiedy świeże mięso lub rybę położymy do lodówki bez przykrycia na tej samej półce co ser lub wędlinę to istnieje duże prawdopodobieństwo, że bakterie z mięsa czy ryby przejdą na ser lub wędlinę, a ponieważ tych produktów nie myjemy to prostą drogą trafią do naszego przewodu pokarmowego.

Kiedy z kolei kaszę, mąkę czy płatki zostawimy na półce w foliowym lub papierowym woreczku, to za dwa tygodnie może się okazać, że znajdziemy w niej mole spożywcze, przez co cały zapas dobrych produktów zbożowych wyląduje w koszu na śmieci.

Jak więc prawidłowo przechowywać poszczególne produkty?

  • Mięso i ryby świeże – należy umyć (pamiętając o tym, by nie zachlapać innych produktów spożywczych wodą po myciu mięsa), a następnie przełożyć do specjalnie przeznaczonego plastikowego lub szklanego pojemnika z pokrywką i przechowywać maksymalnie do trzech dni w najzimniejszej strefie w lodówce czyli zwykle na najniższej półce. Jeśli w ciągu kilku dni nie zamierzamy zjeść tych produktów, to warto je zamrozić. Wówczas należy je umyć, osuszyć, przełożyć do woreczków przeznaczonych do mrożenia i zamrozić. W tej formie mogą być przechowywane nawet kilka miesięcy.
  • Nabiał (w zamkniętych opakowaniach) i jaja – Nabiał najlepiej przechowywać na środkowych półkach lodówki, a jaja na drzwiach, gdzie temperatura jest nieco wyższa. Oczywiście jajka aż do momentu użycia powinny pozostać nieumyte.
  • Warzywa i owoce – w większości należy przechowywać w lodówce w dolnych szufladach, ale nie wszystkie. Co ważne, wszystkie warzywa i owoce zostawiamy w formie nieumytej. Myjemy je dopiero przed planowanym zjedzeniem. Umyte wcześniej i tak składowane są bardziej podatne na gnicie. Oczywiście żadnych warzyw i owoców nie wolno przechowywać w lodówce w foliowych torebkach. Przekładamy je w plastikowe lub szklane pojemniki.

Owoce egzotyczne, a także pomidory, cebula, ziemniaki, ogórki i cukinia powinny być wyłożone na półmiski lub koszyki i przechowywane w temperaturze pokojowej. Ziemniaki warto dodatkowo osłonić od światła, by nie zaczęły kiełkować.

Nie warto robić dużych zapasów warzyw i owoców, lepiej regularnie dokupować zużyte produkty. Kiedy jednak jest ich za dużo lub planujemy zrobić zapasy na zimę, to oczywiście wszystkie warzywa i owoce przeznaczone do mrożenia należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie przełożyć do specjalnych woreczków. W tej formie można je przechowywać kilka miesięcy.

  • Wędliny, sery, twarogi (na wagę lub otwarte opakowania) – Najlepiej przełożyć do specjalnie do tego przeznaczonych pojemników szklanych  lub plastikowych i przechowywać w lodówce 2-3 dni.
  • Tłuszcze (olej, oliwa, masło) i dodatki (ketchup, musztarda, majonez) – można przechowywać na drzwiach lodówki, gdzie panuje niezbyt niska temperatura.
  • Potrawy gotowe (obiad, sałatki, etc.) – należy przełożyć do specjalnie do tego przeznaczonych opakowań plastikowych lub szklanych i przechowywać w lodówce maksymalnie 2-3 dni. Niektóre gotowe potrawy możemy też zamrozić, wówczas znacznie przedłużymy ich trwałość.
  • Chleb – przechowujemy w chlebaku w papierowej torbie lub lnianej ściereczce. Kiedy kupimy nadmiar chleba możemy go zamrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy.
  • Produkty suche (mąka, makaron, kasze, płatki, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe suche) – najlepiej przełożyć do specjalnie do tego przeznaczonych opakowań plastikowych lub szklanych, zakręcanych słoików i przechowywać do czasu zgodnego z datą przydatności tego produktu do spożycia.

Prawidłowo przechowywana i kupowana w rozsądnych ilościach żywność spowoduje znacznie mniejsze jej straty. Musimy być jednak czujni, bo nawet prawidłowo przechowywane jedzenie może czasem ulec zepsuciu, dlatego zawsze przed zjedzeniem musimy dokładnie przyjrzeć się produktom. Kiedy zauważymy nawet ślad pleśni należy wyrzucić cały produkt nawet wtedy gdy data przydatności jest jeszcze prawidłowa. Nic nie pomoże w tym wypadku odkrojenie kawałka spleśniałej cukinii czy wyrzucenie części dżemu. Pleśnie, choć nie zawsze widoczne w całym produkcie zdążyły się tam już rozpanoszyć , a zjedzone będą niekorzystnie wpływać na nasz organizm.

Inną sprawą jest oczywiście fakt rozsądnego robienia zakupów, by zbyt duża ilość żywności nie była gromadzona w lodówce czy na kuchennych półkach. Świeże, szybko psujące się produkty warto kupować tylko z kilkudniowym zapasem. Suche zaś ekonomiczniej kupować w większych opakowaniach, a prawidłowo przechowywyane mogą być przydatne nawet kilka miesięcy.

« dieta

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego