Kokosowy kuskus z fasolą z brokułami
Brokuły | 150 g (porcja) | Zamienniki |
Cebula | 60 g (mała sztuka) | Zamienniki |
Fasola biała, nasiona suche | 80 g (1/3 puszki) | Zamienniki |
Mleko kokosowe, 20-22% tłuszczu | 100 g (1/4 puszki) | Zamienniki |
Chili w proszku | 1 g (1/4 łyżeczki) | Zamienniki |
Kasza kuskus | 30 g (3 łyżki stołowe) | Zamienniki |
Kurkuma, proszek | 1 g (1/4 łyżeczki) | Zamienniki |
Kmin rzymski | 1 g (1/2 łyżeczki) | Zamienniki |
Kolendra, ziarno | 1 g (1/2 łyżeczki) | Zamienniki |
Energia | 609 kcal |
Białko: | 29 g |
Tłuszcz: | 24 g |
Węglowodany: | 87 g |
Błonnik: | 19 g |
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w kostkę, przyprawy zmielić w młynku lub rozetrzeć w moździerzu (można zmielić większą porcję aby mieć gotową mieszankę do innych potraw). Cebulę zeszklić na patelni z odrobiną wody, dodać przyprawy i podsmażyć 2 minuty. Dodać przepłukaną pod bieżącą wodą fasolę i kuskus, zalać mlekiem kokosowym i wodą, gotować do miękkości kuskusu. Dodać tyle wody aby konsystencja dania nie była zbyt gęsta i posolić do smaku. Danie jeść z gotowanymi brokułami.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego