200 osób online (130 desktop_mac) (70 stay_primary_portrait)

Filtruj:

Trufle kokosowo-pomarańczowe
Morele, suszone 25 g (3-4 sztuki) Zamienniki
Migdały 15 g (6-7 sztuk) Zamienniki
Wiórki kokosowe 10 g (łyżka stołowa) Zamienniki
Miód akacjowy 7 g (1/2 łyżeczki) Zamienniki
Kardamon 1 g (szczypta) Zamienniki
Skórka z pomarańczy 3 g (plasterek) Zamienniki
Energia 241 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcz: 14 g
Węglowodany: 30 g
Błonnik: 7 g
Sposób przygotowania

Morele namoczyć we wrzątku na ok. 15 minut, po czym dokładnie odcisnąć z wody, dodać skórkę z pomarańczy i zmielić na gładko blenderem/malakserem/termomixem do formy silnie rozdrobnionej (gęsty dżem). Migdały wraz z wiórkami zmiksować na gładko w malakserze (mocnym blenderze lub młynku do kawy, termomixie) do formy silnie rozdrobnionej (mąka). Do zmiksowanych migdałów i wiórków dołożyć zblendowane morele, kardamon i dodać miód. Całość wymieszać najlepiej ręką (jak ciasto). Z powstałej masy formować małe kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego). Gdyby masa była zbyt klejąca można dodać dodatkowo trochę wiórków, do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowe kuleczki można dodatkowo obtaczać w wiórkach. Najlepiej smakują po kilku godzinach, przechowywania w lodówce.

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego