Co zrobić z pieczarek?
11.10.2012
Faszerowane pieczarki to dobra przekąska na każdą imprezę. Do ich zjedzenia nie potrzebny jest talerz ani nawet serwetki – wystarczy po nie sięgać i jeść!
Pieczarki nadziewane szpinakiem i cytryną - zrób ich dużo, bo będą znikać z talerza w błyskawicznym tempie.
Liczba porcji: 24
Składniki
1/2 szklanki rozmrożonego i odciśniętego szpinaku
1/2 szklanki tartego sera cheddar
50 g białego, kremowego serka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
3 łyżki soku z cytryny
3 szalotki pokrojone w cienkie plastry
1/2 łyżeczki soli
24 duże pieczarki z usuniętymi nóżkami
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól i pieprz
1/2 szklanki tartej bułki
Dołącz do nas na Facebooku
Przygotowanie
Zmiksuj pierwszych osiem składników przepisu, az powstanie jednolita masa.
Włącz piekarnik, rozgrzej go do 230 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Pieczarki należy piec na środkowej pólce piekarnika. „Wykąp" pieczarki w mieszance oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Ułóż pieczarki na balsze, blaszkami do góry. Piecz je aż puszczą sok – ok. 20 minut. Obróć pieczarki i piecz je dalej aż nabiorą brązowego koloru – ok. 10 minut.
Wyjmij pieczarki z piekarnika, ostudź nieco i odwróć blaszkami do góry. Wypełnij wnętrza pieczarek przygotowaną wcześniej masą. Odwróć każdą pieczarkę farszem w dół i połóż na tartej bułce, lekko dociskając. Nastepnie ponownie ułóż je na blasze tarta bułką do góry i piecz do podgrzania farszu i zrumienienia się bułki – ok. 10 minut. Przed podaniem pozwól pieczarkom ostygnąć przez 5 minut.
Warości odżywcze w porcji
Kalorie: 63 kcal
Węglowodany: 2,8 g
Cholesterol: 5 mg
Tłuszcz: 5,2 g w tym tłuszcze nasycone: 1,5 g
Białko: 1,9 g
Cukier: 0.6 g
Smacznego!