200 osób online (130 desktop_mac) (70 stay_primary_portrait)

Japońska sałatka z ogórka

07.05.2012

Japońska sałatka z ogórka

Wiosenna obfitość świeżych warzyw to doskonała okazja do tego, by zacząć jadać więcej potraw przygotowanych z surowych produktów. Tym razem podpowiadamy, jak w 15 minut przygotować pyszną sałatkę ogórkową.

Składniki
2 średniej wielkości długie ogórki
1/4 szklanki octu ryżowego (można go zastąpić octem winnym)
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki sezamu, najlepiej prażonego

Przygotowanie
1. Umyj dokładnie ogórki i przekrój je wzdłuż na połowy. Aby pozbyć się pestek, łyżeczką od herbaty przejedź wzdłuż po środkowych częściach ogórków. Ostrym nożem pokrój ogórki na bardzo cienkie plasterki. Odciśnij plastry ogórków w ręczniku papierowym lub czystej ściereczce.
2. W kubeczku wymieszaj ocet, cukier i sól. Plastry ogórka włóż do miski i polej je przygotowanym dressingiem. Posyp sałatkę sezamem, wymieszaj i natychmiast podawaj.

Wartości odżywcze
Przepis obejmuje cztery porcje sałatki. W każdej z nich znajduje się:
46 kcal, 2 g tłuszczu, 0 mg cholesterolu, 4 g węglowodanów, 1 g białka, 1 g błonnika, 147 mg sodu i 137 mg potasu.
Porcja sałatki zaspokaja 35% zapotrzebowania organizmu na żelazo.

Słyszałeś, że nowalijki mogą szkodzić? Zaufaj ekspertom, przeczytaj: "Nowalijki - jeść czy unikać?"

« przepisy

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego