102 osoby online (66 desktop_mac) (36 stay_primary_portrait)

Tego o jedzeniu nie wiedziałeś

13.06.2012

Tego o jedzeniu nie wiedziałeś

Który produkt spożywczy się nie psuje? Dlaczego jadamy ryby z cytryną? Jaki kolor naprawdę ma coca-cola?

1. Gdyby do coca-coli nie dodawano barwników, miałaby kolor zielony.
2. Miód to jedyny produkt spożywczy, który się nie psuje. Archeolodzy znaleźli baryłkę miodu w grobowcu faraona – podobno smakował wybornie.
3. Najstarsza guma do żucia, jaką odkryto miała 900 lat.
4. Połowa ludzkiej populacji spożywa posiłki oparte na ryżu.
5. Orzechy ziemne wykorzystuje się do produkcji dynamitu.
6. Ryby serwuje się z cytryną – to tradycja sięgająca średniowiecza, kiedy wierzono, że sok z cytryny rozpuści połkniętą przez pomyłkę ość.
7. Przeciętny człowiek zjada 680 kg jedzenia rocznie.
8. Czekoladę mleczną wynalazł Daniel Peter, który swój pomysł sprzedał sąsiadowi – Henriemu Nestle.
9. 28 g czekolady zawiera 20 mg kofeiny.
10. Najstarsza funkcjonująca jadłodajnia znajduje się w Chinach, w Kai-Feng i została otwarta w 1153 roku.
11. 3/4 wszystkich łowionych ryb jest zjadana, reszta służy do produkcji kleju, mydła, margaryn i nawozów.
12. Aby wyprodukować kilogram miodu pszczoły muszą odwiedzić 4 miliony kwiatów i przelecieć dystans odpowiadający czterokrotnemu okrążeniu ziemi.
13. Bardzo mocno dojrzały banan składa się w 20% z cukru. Banan zielony zawiera go jedynie 3%.
14. Istnieje 10 tysięcy odmian pomidora.
15. Ponad 90% wszystkich ryb jest poławiana na półkuli północnej.
16. Miliard ślimaków rocznie kończy życie jako posiłek dla człowieka.
17. Jedna marchew zawiera 200% dziennego zapotrzebowania człowieka na witaminę A.
18. Marchew zawiera 0 g tłuszczu.
19. W latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku 80% kur w USA hodowano na wolnych wybiegach. Trzydzieści lat później było ich tylko 1%.
20. Przeciętny Amerykanin zjada rocznie 10 kg pomidorów, z czego ponad połowę w postaci ketchupu i sosów pomidorowych.

« motywacja

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego