197 osób online (128 desktop_mac) (69 stay_primary_portrait)

Na temat cukru słów kilka

13.11.2014

Na temat cukru słów kilka

Nie wyobrażasz sobie dnia bez choćby odrobiny słodkiej przyjemności? Nic dziwnego, bo jedzenie słodyczy poprawia humor i sprawia, że na chwilę zapominamy o troskach dnia codziennego. Niestety za duża ilość cukru w diecie niesie ze sobą poważne konsekwencje. Na szczęście istnieją zdrowsze jego zamienniki.

Zjedzenie kawałka tortu podczas urodzin cioci nie powinno wywoływać wyrzutów sumienia. Nie ma nic złego w okazjonalnym pozwalaniu sobie na słodką przyjemność. Problem pojawia się wtedy, cukru w diecie jest za dużo. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, w jak wielu codziennie spożywanych produktach kryje się cukier rafinowany. Znajdziemy go nie tylko w cukierkach, ciastkach, tortach, żelkach czy batonach, ale także w słodkich napojach, serkach, sokach, pieczywie i wielu innych produktach. Trzeba być czujnym i czytać etykiety na opakowaniach, bo zbyt duża ilość cukru w diecie wywołuje szereg skutków ubocznych w postaci wielu dolegliwości. Przyczynia się też do wywoływania niektórych schorzeń.

Argumenty, które przemawiają za eliminacją cukru z diety:
• Cukier rafinowany nie jest nam do niczego potrzebny. To tylko puste kalorie. Nie dostarcza organizmowi żadnych niezbędnych składników odżywczych.

• Jest jednym z czynników powodujących otyłość. A poprzez zaburzenia w procesach biochemicznych może wywoływać inne poważne schorzenia, m. in.: dyslipidemię (wzrost stężenia cholesterolu i triglicerydów), podwyższone ciśnienie krwi czy choroby układu krążenia.

• Podczas trawienia cukru zużywane są znaczące ilości składników mineralnych i witamin. Dotyczy to witamin z grupy B oraz: wapnia, fosforu, magnezu oraz chromu. Nadmiar cukru może więc powodować: chroniczne zmęczenie, brak koncentracji, bezsenność, brak odporności na infekcje i kłopoty z cerą.

• Cukier niszczy błonę śluzową jelit, zaburzając równowagę fizjologicznej flory bakteryjnej, co może doprowadzić do grzybicy układu pokarmowego. Zaburza również proces trawienia i wypróżniania, prowadząc do zaparć.

• Mocno zakwasza organizm - do wyrównania równowagi zasadowo-kwasowej wykorzystywany jest przede wszystkim wapń, który jest pozyskiwany jest m. in. z kości. Nadmierne spożycie cukru wiąże się także z szybkim rozwojem próchnicy zębów.

• Wahania stężenia glukozy we krwi spowodowane częstym jedzeniem cukru wpływają niekorzystnie na układ nerwowy, powodując nadpobudliwość, brak koncentracji, rozdrażnienie, spadki nastroju oraz senność.

Czym więc zastąpić szkodliwy cukier żeby było równie słodko i smacznie, a przy tym zdrowiej?
Naturalnym zamiennikiem cukru jest miód. Zawiera on cukry proste (glukozę i fruktozę), ale również cenne witaminy i składniki mineralne, poprawia odporność i działa bakteriobójczo. Wadą miodu jest to, że jest on kaloryczny. W 100 gramach jest ponad 300 kcal. Stosuj go więc z umiarem.
Inną propozycją może być smaczny i słodki syrop klonowy. Zawiera dużo soli mineralnych, m.in.: wapń, magnez, potas, a także witaminy z grupy B. Jest mniej kaloryczny od zwykłego cukru i miodu.

Innym bezpiecznym zamiennikiem cukru jest stewia. To roślina o bardzo słodkich liściach, z której produkuje się różne formy substancji słodzących (płyny, proszek, tabletki). Co najważniejsze stewia nie zawiera kalorii, a jest 300 razy słodsza od cukru. Można ją zatem stosować w dużo mniejszych ilościach.

Kolejną bezpieczną substancją słodzącą jest ksylitol (cukier brzozowy). Jest równie słodki jak cukier, ale ma zdecydowanie mniejszą wartość energetyczną. Może być stosowany przez osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ jest metabolizowany bez udziału insuliny. Ponadto ksylitol wykazuje działanie zasadotwórcze, bakteriobójcze, grzybobójcze oraz poprawia działanie układu odpornościowego.

Owoce
Bardzo łatwodostępnym naturalnym zamiennikiem cukru rafinowanego jest ten zawarty w owocach świeżych i suszonych. Bądźmy jednak ostrożni. Owoce dostarczają dużą ilość cukrów prostych, więc nie można ich jeść bez ograniczeń. Codziennie, każda zdrowa osoba powinna zjadać dwa owoce wielkości średniego jabłka. Większa ilość owoców w codziennej diecie może prowadzić do nadwagi.
Żaden produkt stosowany w nadmiarze w codziennej diecie nie będzie służył zdrowiu, ale cukier rafinowany stosowanych nawet w małych, ale regularnych dawkach przyczyni się do degradacji stanu zdrowia. Więc kiedy dopada Cię chęć na słodką przyjemność, zamiast bezwartościowego cukierka zjedz ze smakiem pyszne, zdrowe i słodkie owoce suszone.

Autor: Ewa Buczkowska

« odchudzanie

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego