251 osób online (163 desktop_mac) (88 stay_primary_portrait)

5 niskokalorycznych przekąsek, które koniecznie powinny znaleźć się w sylwestrowym menu

30.12.2015

5 niskokalorycznych przekąsek, które koniecznie powinny  znaleźć się w sylwestrowym menu

Sylwester zbliża się wielkimi krokami! Zazwyczaj wcześniej przygotowujemy najważniejsze - wystrzałowy strój i fryzurę, nie myśląc zupełnie o jeszcze jednej bardzo ważnej rzeczy - odpowiednim menu! Tłuste i wysokokaloryczne przekąski, które zazwyczaj pojawiają się na sylwestrowych stołach, mogą całkowicie zniszczyć nasz plan odchudzania! W efekcie, zamiast spalić dodatkowe kalorie podczas szalonej imprezy, możemy skończyć z dodatkowymi kilogramami i ogromnym poczuciem winy.

Jeżeli jeszcze nie przygotowaliście imprezowych przekąsek, ten artykuł jest właśnie dla Was! Dziś pokażemy Wam 5 niskokalorycznych, szybkich i smacznych potraw, które bez wyrzutów sumienia możecie podjadać podczas szalonej nocy. Chodzi przecież o to, żeby się pysznie bawić, a nie ograniczać – chociaż w tą jedyną, szaloną noc! Do dzieła!

Frytki warzywne z dipem ziołowym – zdrowa wersja, którą można jeść bez wyrzeczeń!

3 marchewki
3 selery
1 batat
2 łyżki oliwy z oliwek

Dip: 400g jogurtu niskokalorycznego naturalnego, po 1 łyżeczce ziół: bazylia, oregano, tymianek; sól i pieprz do smaku

Wykonanie: warzywa umyć, obrać i pokroić w cienkie paski. Wszystko wrzucić do miski, polać oliwą, dodać szczyptę soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią warzywa. Piec około 30-40 minut do lekkiego zabrązowienia. Wszystkie składniki dipu dokładnie wymieszać, można dodać czosnek. Warzywne frytki serwować
w głębszej misce, obok postawić miseczkę z dipem.

Porcja: 200 kcal

 

Sałatka z fenkułem, bobem i porem – wykwintna sałatka w stylu fit!

1 opakowanie mieszanki sałat

1 fenkuł

200 g obranego bobu (wcześniej ugotowanego lub konserwowy)

jasna część pora

10 pomidorków koktajlowych

garść prażonych pestek słonecznika, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz kolorowy

 

Wykonanie: odkrój zielone części fenkuła i pokrój go na cieniutkie plasterki. Mieszankę sałat wyłóż do naczynia, dodaj koper włoski, bób, posiekany por
i połówki pomidorków. Całość posyp pestkami słonecznika. Całość dopraw oliwą, solą i pieprzem.

Porcja: 120 kcal

 

Warzywne szaszłyki – pyszna alternatywa, gwarantująca smukłą sylwetkę!

- marchewki

- pomidorki koktajlowe

- pieczarki

- cukinie

- papryki żółte

- cebule czerwone

- marynata: oliwa z oliwek, czosnek, zioła prowansalskie

 

Wykonanie: Warzywa umyj i pokrój na większe kawałki, cebulę pokrój
w grube księżyce. W misce zamarynuj wszystkie warzywa a przynajmniej godzinę. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, warzywa ponabijaj na patyczki do grillowania (marchew, pomidor, pieczarka, cukinie, papryka, cebula). Piecz około 30 minut do zabrązowienia. Możesz również grillować szaszłyki na patelni grillowej.

Porcja: 150 kcal


Pomidory faszerowane – idealne na większy głód, bez stresu o kalorie!

2 marchewki
2 ząbki czosnku
pęczek dymki
oliwę z oliwek
8 pomidorów
20 dag kaszy kuskus
sól, curry, kurkuma, cynamon, pieprz
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka masła ekologicznego
świeża bazylia posiekana

Wykonanie: Posiekane marchewki, czosnek oraz dymkę podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Dodaj do warzyw 2 szklanki wody oraz sól i curry. Całość zagotuj, a następnie zdejmij z ognia i wsyp kaszę. Zdejmij wierzch z pomidorów, wydrąż je i napełnij farszem. Przełóż do żaroodpornego naczynia i podlej bulionem. Przygotuj „polewę” na pomidorki, rozgrzewając masło, posypując je odrobiną mąki ryżowej/otrębów
i zalewając pozostałym rosołem. Ułóż polewę na nafaszerowanych pomidorach, posyp danie posiekaną bazylią i przykryj wierzchami. Zapiekaj 15 minut
w temperaturze 170 st. C.

Porcja: 200kcal

 

Fit ciastka owsiane – dwa ciastka to tylko 110 kcal a przy ty pełno witamin 
i składników mineralnych!

Szklanka płatków owsianych

2 bardzo dojrzałe banany

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżki pestek dyni lub słonecznika

 

Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Banany rozgnieć widelcem lub zmiksuj w blenderze. Dodaj olej kokosowy, płatki owsiane i pestki. Całość wymieszaj i odstaw na 10-15 minut. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj obok siebie małe porcje masy (wielkości 1 łyżki) i formuj z nich płaskie, okrągłe ciasteczka. Piecz przez około 15 minut na złoty kolor.

Porcja: 110 kcal

 

SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!!!

« dieta

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego