Dieta bez jajek? Czemu nie?
28.04.2016
Smażone, sadzone, gotowane…. – możliwości podania i wykorzystania jajek w kuchni jest mnóstwo. Mówi się nawet, że jajko to sztandarowy produkt polskiej kuchni. Aż trudno wyobrazić sobie sytuację, w której trzeba się bez niego obyć. Bo przecież w jaki sposób przygotować ciasta, naleśniki czy wykonać pastę jajeczną?
Batalie ekspertów o dozwoloną ilość jajek w diecie trwały, trwają i trwać zapewne będą. Jedno jest pewne – jajko (odpowiedniej jakości!) jest naprawdę wartościowym produktem w codziennej diecie. Zawiera pełnowartościowe a nawet wzorcowe białko, lecytynę, ksantofil, luteinę, witaminy (A, D, E, K, z grupy B, kwas foliowy) oraz składniki mineralne (m.in.: magnez, żelazo, wapń szczególnie w skorupce którą można traktować jako naturalny suplement).
Jajka są lubiane przez prawie wszystkich a szczególnie doceniane przez sportowców. Dzięki swojej formie świetnie nadają się na szybkie śniadanie, obiad, jak i kolację. Z powodzeniem mogą zastąpić porcję mięsa, ryby lub produktów mlecznych. Są wartościowym dodatkiem w dietach wegetariańskich, które dopuszczają ich spożywanie.
W kulinariach mają zadanie:
- zagęścić zupy, sosy, kremy,
- spulchnić przygotowywaną masę i nadać odpowiednią strukturę,
- emulgować i wiązać rozdrobnione produkty.
Zdarzają się jednak sytuacje, kiedy z jajek trzeba zrezygnować np. w przypadku wykrycia alergii pokarmowych, bądź też zostaje podjęty świadomy wybór wykluczenia ich z diety ze względów np. etycznych bądź poglądów żywieniowych. W takich przypadkach trzeba zastosować tzw. zastępniki jajek. Nie chodzi tutaj o gotowe mieszanki zastępujące, ale o naturalne produkty, które często znajdują się w naszych domach!
Do deserów
Do przygotowania ciast i deserów, jako zastępniki 1 sztuki jajka, najlepiej sprawdzają się:
- 1 średni banan, najlepiej dojrzały, rozgnieciony
- około ¼ szklanki purre z dyni, ziemniaków lub batatów (owocowe/warzywne puree mają tendencję do gęstnienia – by potrawa miała lżejszą konsystencję, można dodatkowo użyć ½ łyżeczki proszku do pieczenia)
- ¼ szklanki miękkiego tofu (sprawdza się dobrze również do wypieków wytrawnych, bo ma dość neutralny smak) – tofu świetnie pasuje jako zamiennik w „jajecznych” potrawach, idealnie imituje konsystencję jaja i dzięki czarnej soli nabiera jajecznego smaku
- 2-3 łyżki mąki z ciecierzycy lub innej mąki: sojowa, kukurydziana, owsiana (łyżka)
z 1-2 łyżkami wody
- 1 łyżka drobno zmielonego siemienia lnianego z 2-3 łyżkami wody (wymieszane składniki należy pozostawić na chwilę, by masa nasiąknęła)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego z 1 łyżeczką sody (sprawia, że wypieki są miękkie i delikatne)
Najważniejsze, by przed przygotowaniem ciasta lub deseru, upewnić się, że smak zastosowanego zamiennika będzie komponował się z całością planowanego dania.
Do lepienia i klejenia
W przypadku przygotowywania niektórych kotlecików, placuszków lub kluseczek, dodatek jajka można zwyczajnie pominąć i nie wpłynie to niekorzystnie na strukturę potrawy. Gdy „sklejacza” nie da się pominąć, można użyć:
- łyżki mąki sojowej z 1-2 łyżkami wody
- łyżeczki agaru wymieszanej z łyżeczką wody
- bułki tartej
- 2 łyżek mąki z ciecierzycy
- zaparzonych płatków owsianych lub otrębów owsianych
Do panierowania
Przygotowanie potrawy panierowanej nie jest problemem - możliwości jest naprawdę sporo i wszystkie smakują dobrze! Sprawdzą się:
- bułka tarta/mąka pszenna – najlepiej grubo obtoczyć i smażyć na rozgrzanym oleju
- ciasto do panierowania z mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy - mąki zmieszać z gorącą wodą, w takiej ilości by masa przypominała śmietanę; półprodukt należy obtoczyć w cieście, a następnie w bułce tartej i smażyć
- płatki zbożowe, otręby, sezam, pokruszone orzechy
Bez jajek w kuchni naprawdę da się „przeżyć”. Początki mogą być trudne, wymagać nauki innego stylu gotowania i przyzwyczajenia do nowego smaku, ale szybko można się przyzwyczaić i o istnieniu jajek zapomnieć!
W następnym artykule zaprosimy Was na pyszne i klasyczne potrawy (np. pasta „jajeczna”!!) bez użycia jajek! :)