Halloween w stylu Fit
30.10.2015
Ostatni dzwonek na przygotowywania do imprezy halloweenowej! Oprócz opracowania zaskakującego wszystkich stroju oraz udekorowania mieszkania, bardzo ważnym punktem na naszej „do-it” liście powinno być odpowiednio skonstruowanie menu. Powinniśmy dokładnie zaplanować jakie potrawy przyrządzimy – zarówno na słodko i wytrawnie, do gotowania włączmy też znajomych. Lepiej przygotować wszystko ręcznie ze znanych (i zdrowych!) składników, w mniejszej ilości, niż kupić tuczące zagryski typu paluszki lub chipsy.
Pamiętajmy, że wszelkie imprezy i domówki to niezaprzeczalne zagrożenie dla naszej diety i sylwetki. Duże ilości alkoholi, słodkie przekąski, niezdrowe zakąski ciepłe i zimne – nasz organizm na pewno nam za to nie podziękuje. W jaki sposób poradzić sobie z pokusami hojnie zastawionego stołu? Co robić, by szalona impreza nie zepsuła nam planu diety? Przygotowaliśmy dla Was nie tylko zbiór porad, dzięki którym sprostacie postanowieniom swojego planu dietetycznego i nie zyskać dodatkowych kilogramów, ale również kilka fit przepisów, które zdecydowanie warto wypróbować na imprezie (od takich przysmaków na pewno nie przytyjecie)! Do dzieła!
Wskazówki na imprezę:
1. Dzień wcześniej zrób sobie założenia ile możesz i chcesz zjeść i wypić.
2. Koniecznie zjedz coś przed zaplanowaną imprezą - dzięki temu unikniesz efektu bezmyślnego rzucenia się na jedzenie.
3. Przeprowadź dokładny rekonesans stołu – oceń, które produkty możesz zjeść, a które zdecydowanie należy omijać.
4. Unikaj słodkich ciastek, słonych i tłustych przekąsek, dań smażonych; pamiętaj by nie pić słodkich napojów gazowanych, wybieraj zawsze naturalną wodę w dużych ilościach lub sok naturalny w małych ilościach.
5. Postaw na lekkie sałatki, ciemne pieczywo, warzywne zupy. Jedz powoli, dokładnie gryź – nie rzucaj się na jedzenie!
6. Tańcz, skacz, ruszaj się – dzięki temu spalisz trochę kalorii!
7. Jeżeli wybierasz alkohol, pij z umiarem i tylko „czyste” alkohole np. wytrawne wino, klasyczne lekkie piwo, czysta wódka.
Fit przepisy Halloweenowen
Napój dla wampirów
(na 2-4 porcje)
1 k buraków obranych i umytych
2 jabłka obrane i umyte
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
Buraki i jabłka kroimy na mniejsze części i wrzucamy do sokowirówki. Powstały napój mieszamy z sokiem z cytryny i miodem. Podajemy w wysokich szklankach.
Kaloryczność 1 porcja: 60 kcal
Straszna zupa z dyni
(na 6 porcji)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 4 czerwone jabłka
- 450 g pokrojonej dyni
- 1 duży ziemniak pokrojony w plasterki
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 szkl. chudego mleka
- 1/4 szkl. prażonych orzechów nerkowca, grubo posiekanych
Na oliwie przyrumienić cebulę na złoto. Obrane jabłka pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka razem z kawałkami dyni, ziemniakiem, curry, imbirem, solą i cynamonem. Wymieszać starannie i dodać 3 szklanki wody. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż miąższ dyni zrobi się miękki. Całość zblendować, przelać z powrotem do garnka, dodać mleko i starannie wymieszać. Podgrzać na małym ogniu. Przed podaniem posypać prażonymi orzechami.
Kaloryczność 1 porcja: 350 kcal
Szalona pomarańcza
(na 4 porcje)
4 pomarańcze
3 banany
3 kiwi
3 jabłka
4 śliwki
50g gorzkiej czekolady
Z pomarańczy wydrążamy miąższ i kroimy do na małe kawałki. Resztę owoców obrać ze skórek i pokroić w kostkę, wymieszać wszystkie składniki. Czekoladę pokroić na małe części i dodać do owoców. W każdej z pomarańczy wyciąć ostrym nożykiem oczy, nos i buzię., Każdą szaloną pomarańczę wypełnić owocowym nadzieniem.
Kaloryczność 1 porcja: 220 kcal
Życzymy super zabawy!!!