250 osób online (162 desktop_mac) (88 stay_primary_portrait)

Jajeczne potrawy bez jaj

05.05.2016

Jajeczne potrawy bez jaj

Gotowanie bez jajek nie musi być monotonne lub trudne. Okazuje się, że przepisy, w których nie wykorzystuje się tego produktu, są naprawdę smaczne! Dodatkowo, wprowadzą trochę „kulinarnej” nowości do Waszej kuchni. Zapraszamy Was na prawdziwe przysmaki bez jajek!

 

Omlet z warzywami

Wydawać by się mogło, że wykonanie omletu bez użycia jajek jest praktycznie niemożliwe, a jednak się da! Efekt jest zaskakująco smaczny i dodatkowo zdrowy. Dodatek warzyw nie tylko podkręci smak, ale również wzbogaci to danie w witaminy i składniki mineralne. Gdy chcecie wykonać czysto wegański omlet – pomińcie ser bądź zastąpcie go płatkami drożdżowymi. Taki omlet to idealne śniadanie lub kolacja!

Składniki (2-3 omlety):
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki płatków drożdżowych (jeżeli nie możecie dostać płatków, mogą być 4 łyżki startego sera)
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki czarnej soli (dostaniecie ją w sklepach ze zdrową żywnością)
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- ½ łyżeczki kurkumy
ulubione warzywa: jarmuż/szpinak/pomidory/pieczarki/por/cebula/papryka/…- w dowolnej ilości

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki połączyć w jednej dużej misce, można je przesiać przez sitko.
2. Aby zrobić 1 średni omlet należy użyć około ½ szklanki mixu i dodać do niego ½ szklanki wody. (proporcje 1:1). Odstawić na około 5 minut aż masa zgęstnieje.
3. Na rozgrzanej patelni podsmażyć ulubione warzywa, następnie dodać masę omletową na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju (możesz do niej dodać odrobinę wody gdy za bardzo zgęstnieje). 
4. Gdy jedna strona omletu już się zetnie, obrócić go na drugą stronę (talerz jest bardzo przy tym pomocny). Dokładnie smażyć omlet, by nie był surowy w środku. Podawać z ulubionym sosem lub sałatką.

 

Pasta bez-jajeczna

Jajka, chrzan, musztarda, sól, pieprz, szczypiorek – pokrój, wymieszaj, dopraw i pasta gotowa. Smak oczywiście nie do podrobienia! A może jednak da się zastąpić jajka w paście jajecznej i w jakiś sposób uzyskać ten właściwy smak? Oczywiście! I wcale nie jest to trudne! Specyficzny jajeczny smak można otrzymać dzięki dodatkowi czarnej soli (Kala Namak). Pozostałe składniki, które zadbają o kolor i konsystencję, to tofu naturalne (lub ugotowana ciecierzyca), kurkuma oraz musztarda. Zdecydowanie pasuje tu dodatek szczypiorku :) . Mniam!

Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej cieciorki
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 -3/4 łyżeczki soli czarnej
- 4 łyżki oliwy
- czarny pieprz
- łyżeczka kurkumy
- pęczek szczypiorku
- parę łyżek wody ( w zależności od konsystencji)

Wykonanie:
1. Cieciorkę i kasze jaglaną umieścić w kielichu blendera. Zacznij miksować i dodaj oliwę. 
2. Zmiksować ponownie wszystko na pastę. Jeśli jest za gęsta - dodać troszkę wody. Doprawić solą czarną, kurkumą i świeżo zmielonym pieprzem. 
3. Szczypiorek posiekać drobno i dodać do masy. Całość dobrze wymieszać. Podawać z ulubionym pieczywem i warzywnymi dodatkami.

Smacznego!

« dieta

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego