248 osób online (161 desktop_mac) (87 stay_primary_portrait)

Kwietniowe przysmaki ze straganu

31.03.2016

Kwietniowe przysmaki ze straganu

Nastała wiosna, a wraz z jej nadejściem zwiększa się nasza ochota na lżejsze i świeższe menu. Przez ostatnie miesiące raczyliśmy się daniami z warzyw korzeniowych, mrożonek czy kiszonek. Zgodnie z kalendarzem warzywno-owocowym w kwietniu na nasze stoły może trafić: sałata, rzodkiewka, dymka, natka pietruszki, młoda botwinka, a pod koniec miesiąca także szparagi.

 

Zimowe warzywa i owoce, czyli warzywa korzeniowe, kapusta, mrożonki czy kiszonki zapewne trochę się nam już przejadły. Wszystkie te warzywa są zdrowe, jednak wraz z nadejściem wiosny mamy ochotę na trochę świeżości na talerzu.

W komponowaniu codziennego menu bardzo ważna jest sezonowość. Jedząc sezonowe, rodzime owoce i warzywa, typowe dla danej pory roku zapewniamy sobie najwięcej najpełniej przyswajalnych składników odżywczych i budulcowych. Oczywiście zimą także mogliśmy jadać hiszpańskie pomidory, świeże ogórki, czy brokuły, ale czy były one tak smaczne jak te sezonowe? Żywność lokalna i sezonowa nie jest pozbawiona smaku i jest znacznie dla nas bezpieczniejsza. Produkty, które przybywają do nas z odległych krajów muszą być odpowiednio zabezpieczone środkami chemicznymi przed utratą świeżości, a wiadomo, że nie są to substancje obojętne dla naszego organizmu.

Oczywiście sięgając po kwietniowe nowalijki traktujmy je raczej jako dodatek do codziennego jadłospisu, a nie jego podstawę. Na gruntowe, rodzime i w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia rzodkiewki, sałatę, szpinak czy botwinkę powinniśmy poczekać przynajmniej do maja. Wtedy ryzyko dostarczenia zbyt dużej ilości szkodliwych azotanów będzie dużo mniejsze.

Wiosenna surówka z rzodkiewkami

Składniki:

• 2 pęczki rzodkiewek

• 1 mała cebula dymka ze szczypiorem

• ½ sałaty

• pół pęczka koperku

• sól, pieprz, sok z cytryny, miód płynny

• gęsty jogurt naturalny

 

Przygotowanie:

1. Sałatę, rzodkiewki, dymkę i koperek dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

2. Do dużej miski porwać sałatę, rzodkiewki pokroić na plasterki, dymkę, szczypior i koperek drobno posiekać.

3. Z jogurtu, soku z cytryny, miodu, soli i pieprzu przygotować sos.

4. Warzywa wymieszać w misce, polać przygotowanym sosem.

 

« dieta

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego