Resztkowe przepisy dla każdego
25.04.2016
Marnowanie jedzenia to ogromny problem nie tylko na świecie, ale i w naszych własnych gospodarstwach domowych. Często w naszych lodówce przechowujemy resztki produktów spożywczych, które nie zostały zjedzone. Najprawdopodobniej grozi im kosz na śmieci. Czy da się wykorzystać kreatywnie resztki żywności? Co właściwie można z nich przygotować?
Wydawać by się mogło, że resztki jedzenia, zalegające w naszych domach, nie nadają się już do spożycia. Ugotowane ziemniaki z drugiego dania, makaron z zupy, suche kromki chleba, plasterki serów, kawałki warzyw, otwarte puszki konserwowych warzyw i owoców – to najbardziej popularne rodzaje „resztkowych” produktów, z którymi nie zawsze wiemy co zrobić i jak przywrócić im „drugie życie”, by uniknąć zmarnowania.
Wszystko zależy od naszej kreatywności i faktycznej chęci zużycia tych produktów. Przepisów z resztkami jest naprawdę mnóstwo! Najbardziej plastycznymi przepisami, dzięki który możemy wykorzystać zalegające jedzenie są wszelkiego rodzaju zapiekanki, placki i sałatki. Tak naprawdę można do nich dodać wszystko!
Ważne jest nabycie nawyku regularnego przeglądania produktów spożywczych, znajdujących się w lodówce i ocenę pozostałych resztek. W ten sposób nie tylko unikniemy możliwości zmarnowania żywności, ale również zaoszczędzimy własne pieniądze!
Spróbujcie coś z naszych propozycji J:
1. Tosty a’la francuskie
Składniki:
- czerstwe pieczywo - ok.4 kromki
- jajko kurze klasy 0 lub 1 - 1 sztuka
- mleko krowie lub roślinne - 150ml
- pieprz, sól
- ulubione suszone zioła
- szczypiorek, kiełki, dowolne warzywa
Wykonanie:
1. Jajko rozbić i umieścić w miseczce. Dolać do jajka mleko, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Roztrzepać porządnie widelcem.
2. Maczać kromki pieczywa, obracając z obydwu stron tak aby całe były przesiąknięte. Nie mogą jednak się rozpadać. Im bardziej czerstwe pieczywo tym dłużej musi leżeć w „zalewie”.
3. Pieczywo smażyć na suchej rozgrzanej patelni aż będzie rumiane. Jeść ze szczypiorkiem, kiełkami lub sałatką z dowolnych warzyw, jakie mamy w lodówce.
2. Placki ziemniaczane
Składniki
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko klasy 0 lub 1
- 3-4 łyż mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki mleka 1,5%
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa
- olej rzepakowy rafinowany
- dodatki – produkty zalegające w lodówce, np: warzywa pokrojone w kostkę, ser starty na tarce, warzywa konserwowe
Wykonanie:
1. Ziemniaki przepuścić przez praskę/maszynkę, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie.
2. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej na rozgrzany olej (masa jest gęsta więc należy ją "ugnieść" na patelni formując placuszki) i smażyć na złoto z obu stron.
3. Zapiekanka z ryżu, ryby i warzyw
Składniki:
- ryż naturalny (lub kasza) – ok 200g
- 2 pory (tylko biała część)
- 2 papryki kolorowe
- ryba bez ości – filety, np. miruna, dorsz, mintaj - 2 duże filety
- jogurt naturalny ok 100ml
- ser żółty
- sok z cytryny, sos sojowy
Wykonanie:
1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Pora i paprykę umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki. Ser żółty zetrzeć na tarce.
2. Rybę umyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, polać oliwą i ugotować na parze. Pokroić na małe kawałki.
3. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i poddusić na niej pora z papryką. W razie potrzeby podlać wodą, by lekko zmiękły. Po tym czasie dolać śmietanę, podgrzać, przyprawić sosem sojowym.
4. W duże naczynie żaroodporne ułożyć kolejno: ryż, rybę, warzywa i posypać serem. Zakryć pokrywkę i zapiekać ok 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Zapiekać ok 20 minut pod folią lub przykrywką.