Świąteczne przepisy – kapusta z grochem i kutia
21.12.2017
Brakuje Wam pomysłu na zdrową wigilijną potrawę? Spieszymy zatem z propozycją przygotowania pysznej wegańskiej kapusty z grochem, a dla poszukujących inspiracji na słodkie wigilijne danie mamy przepis na tradycyjną kutię.
KAPUSTA Z GROCHEM
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 0,5kg gruchu suchego (połówki)
- 2 średnie cebule
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy
Przygotowanie:
1. Groch namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie. Po tym czasie, zalać groch świeżą wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu aż groch będzie się rozpadać.
2. Kapustę lekko odcisnąć i poszatkować, pozostawiając odciśnięty sok.
3. Poszatkowaną kapustę zalać niewielką ilością wrzątku, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować w drugim garnku na małym ogniu pod przykryciem ok pół godziny.
4. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
5. Kiedy kapusta lekko zmięknie, a groch będzie się rozpadać - połączyć wszystko w jednym garnku odlewając ewentualny nadmiar wody z grochu. Dodać też zeszkloną cebulę, wymieszać.
6. Całość przyprawić majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą i sokiem z kapusty, gdyby całość była za mało kwaśna. Wszystko razem pogotować ok 15-20 minut na małym ogniu. Kapusta najlepiej smakuje podana na następny dzień.
KUTIA
Składniki:
- 1 szklanka ziaren pszenicy lub orkiszu
- 1.5 szklanki niebieskiego maku
- 1 szklanka pokrojonych fig, daktyli, rodzynek
- 1 szklanka obranych migdałów, orzechów włoskich
- pół szklanki płynnego miodu
- ekstrakt migdałowy
- ewentualnie do podania słodka śmietanka
Przygotowanie:
1. Pszenicę lub orkisz przepłukać wodą, następnie zalać na noc wrzątkiem. Po tym czasie wlać nową wodę i gotować godzinę lub dłużej, kilkakrotnie zmieniając wodę podczas gotowania. Gotować do momentu aż ziarna będą miękkie, ale nie rozgotowane. Po tym czasie odlać nadmiar wody i ostudzić.
2. Mak przepłukać, zalać wrzątkiem i zagotować. Następnie odcedzić, ostudzić i zemleć na drobnych oczkach maszynki do mielenia.
3. Owoce suszone zalać wrzątkiem na 20 minut, po tym czasie większe owoce (figi, daktyle) drobno posikać.
4. Orzechy i migdały lekko posiekać.
5. W dużej misce połączyć zmielony mak, pszenicę, płynny miód, kilka kropli ekstraktu migdałowego i bakalie. Całość schodzić w lodówce. Gotową kutię można podawać skropioną słodką śmietanką.
WESOŁYCH ŚWIĄT!!!