350 osób online (227 desktop_mac) (123 stay_primary_portrait)

Świąteczne przepisy – kapusta z grochem i kutia

21.12.2017

Świąteczne przepisy – kapusta z grochem i kutia

Brakuje Wam pomysłu na zdrową wigilijną potrawę? Spieszymy zatem z propozycją przygotowania pysznej wegańskiej kapusty z grochem, a dla poszukujących inspiracji na słodkie wigilijne danie mamy przepis na tradycyjną kutię.

KAPUSTA Z GROCHEM

Składniki:

- 1 kg kapusty kiszonej

- 0,5kg gruchu suchego (połówki)

- 2 średnie cebule

- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy

Przygotowanie:

1. Groch namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie. Po tym czasie, zalać groch świeżą wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu aż groch będzie się rozpadać.

2. Kapustę lekko odcisnąć i poszatkować, pozostawiając odciśnięty sok.

3. Poszatkowaną kapustę zalać niewielką ilością wrzątku, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować w drugim garnku na małym ogniu pod przykryciem ok pół godziny.

4. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.

5. Kiedy kapusta lekko zmięknie, a groch będzie się rozpadać - połączyć wszystko w  jednym garnku odlewając ewentualny nadmiar wody z grochu. Dodać też zeszkloną cebulę, wymieszać.

6. Całość przyprawić majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą i sokiem z kapusty, gdyby całość była za mało kwaśna. Wszystko razem pogotować ok 15-20 minut na małym ogniu. Kapusta najlepiej smakuje podana na następny dzień.

 

KUTIA

Składniki:

- 1 szklanka ziaren pszenicy lub orkiszu

- 1.5 szklanki niebieskiego maku

- 1 szklanka pokrojonych fig, daktyli, rodzynek

- 1 szklanka obranych migdałów, orzechów włoskich

- pół szklanki płynnego miodu

- ekstrakt migdałowy

- ewentualnie do podania słodka śmietanka

Przygotowanie:

1. Pszenicę lub orkisz przepłukać wodą, następnie zalać na noc wrzątkiem. Po tym czasie wlać nową wodę i gotować godzinę lub dłużej, kilkakrotnie zmieniając wodę podczas gotowania. Gotować do momentu aż ziarna będą miękkie, ale nie rozgotowane. Po tym czasie odlać nadmiar wody i ostudzić.

2. Mak przepłukać, zalać wrzątkiem i zagotować. Następnie odcedzić, ostudzić i zemleć na drobnych oczkach maszynki do mielenia.

3. Owoce suszone zalać wrzątkiem na 20 minut, po tym czasie większe owoce (figi, daktyle) drobno posikać.

4. Orzechy i migdały lekko posiekać.

5. W dużej misce połączyć zmielony mak, pszenicę, płynny miód, kilka kropli ekstraktu migdałowego i bakalie. Całość schodzić w lodówce. Gotową kutię można podawać skropioną słodką śmietanką.

 

WESOŁYCH ŚWIĄT!!!

« dieta

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego