203 osoby online (132 desktop_mac) (71 stay_primary_portrait)

Wigilijne Fit przepisy!

18.12.2015

Wigilijne Fit przepisy!

Specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepisy na Wigilijne potrawy w wersji mniej kalorycznej i zdrowszej. Znajdziecie tu oryginalne pomysły na świątecznego karpia, rybę po grecku i śledzia, sałatkę warzywną, sos a’la majonezowy oraz na niskokaloryczny biszkopt makowy.

Pulpeciki z karpia

Rewelacyjna alternatywa dla smażonego karpia jest karp w folii który przygotujesz bez trudu. Wystarczy, że zawiniesz w folię aluminiową skropione oliwą i doprawione filety z karpia i będziesz je piec przez ok. 45 minut. Można też usmażyć karpia, ale na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Smak ryby wzbogacą zioła: kolendra, imbir oraz czosnek. My jednak zachęcamy do nowatorskiej formy podania karpia w postaci pulpecików które zasmakują każdemu.

Składniki:

- 500 g filetów karpia
- czerstwa kajzerka
- cebula
- ząbek czosnku
- płaska łyżeczka skórki z cytryny
- 1 jajo
- łyżka kaszy manny
- tymianek , sól, pieprz
- 15 g żelatyny (5 łyżeczek)
- 2,5 l wywaru z włoszczyzny.


Sposób przygotowania:
Zmiel rybę wraz z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką, cebulą i czosnkiem. Dodaj jajo, kaszę mannę, sól, pieprz i zioła. Dobrze wymieszaj. Uformuj kuleczki i gotuj w wywarze 1,5 l. Wyłóż na półmisek, ozdób kuleczki marchewką, pietruszką, natką pietruszki. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody, namocz, później 3 szklanki wywaru wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, ogrzej do całkowitego rozpuszczenia, ostudź i zalej przygotowane pulpeciki.

 

Lekka ryba po grecku

nie każda ryba sprzyja diecie. Musisz ja dobrze wybrać. Na przykład karp jest tłusty, ale odpowiednio przygotowany, może być w niewielkich ilościach włączony do świątecznych niskokalorycznych dań. Chude ryby to: mintaj, morszczuk, sola. Wiele zależy od sposobu przyrządzenia. Do ryby po grecku warto ją doprawić i potem upiec w piekarniku, ugotować na parze czy zgrillować na patelni bez tłuszczu.

 

ryba po grecku

Składniki:

- cebula

-marchew

- filety chudej ryby

- liść laurowy

- ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Filety z chudej ryby ugotuj na parze, upiecz lub ugrilluj. Cebulkę pokrój w drobną kostkę, a marchew zetrzyj na tarce i podsmaż wraz z liściem laurowym i zielem angielskim na rafinowanym oleju rzepakowym lub oliwie . użyj około łyżeczki oliwy z oliwek. Farsz wyłóż na rybie i przyozdób natką pietruszki.

 

Roladki śledziowe

Zwykle podaje się je w oleju lub ciężkim sosie śmietanowym. Świetne roladki śledziowe można przygotować jednak w aromatycznej dzięki przyprawom zalewie octowej, dzięki czemu będą znacznie mniej kaloryczne.

roladki śledziowe

Składniki:
- 1 kg płatów śledziowych
- 5 cebul

Zalewa:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1/4 szklanki cukru
- 5 ziaren kolendry
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- szczypta cynamonu, papryki ostrej i imbiru
- 4-5 goździków
- pół szklanki oleju
Sposób przygotowania:

Składniki zalewy wymieszaj i zagotuj. Pozostawić do wystygnięcia. Cebulę pokrój w plastry. Układaj śledzie w słoju warstwami z cebulą. Zalej olejem i zalewą. Odstaw przynajmniej na dobę. Układaj na talerzu tworząc apetyczne roladki. Przyozdób koperkiem.

Odchudzona sałatka warzywna

Ma być zdrowa, a jednak za sprawą ciężkich majonezowych sosów staje się bardzo kaloryczna. Sałatka jarzynowa czy też ziemniaczana powinna królować na świątecznych stołach, ale w lżejszej wersji. Majonez zastąp chudym jogurtem lub sosem a’la majonezowym (przepis poniżej).

Sos a’la majonezowy

 

sos majonezowy

Składniki:

- 2 łyżeczki musztardy

- 2 łyżki octu jabłkowego

- 1 mały kubek (200 g) jogurtu naturalnego

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżeczka soli sodowo-potasowej

- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę

- 2 łyżki ketchupu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszaj na jednolity sos, a następnie połącz z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę warzywami. Pamiętaj, aby kostka warzywna była idealnie równa i bardzo drobna, inaczej sałatka traci swój cały urok ;)

 

Biszkopt makowy z galaretką

Świąteczne ciasta to prawdziwe rarytasy, są niestety bardzo kaloryczne z uwagi na masło i cukier. My proponujemy świetny zamiennik dla tradycyjnego makowca w postaci lekkiego biszkoptu z galaretką.

biszkopt makowy

Składniki:
- 4 jajka
- 60 g ksylitolu
- 80 g maku
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 40 g skórki pomarańczowej
- 40 g orzechów włoskich
- olej rzepakowy do wysmarowania formy
- 500 g owoców z kompotu, gruszki, ananas lub mrożone truskawki
- galaretka owocowa
Sposób przygotowania:

Mak zalej wrzątkiem, poczekaj aż zmięknie. Przecedź i odsącz z wody. Zmiel w maszynce. Orzechy posiekaj, skórkę pomarańczową pokrój. Białka odcedź od żółtek, ubij piankę, dodaj ksylitol. Do piany dodaj żółtka, mąkę, mak, orzechy i skórkę. Wymieszaj delikatnie i wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ostudzone ciasto nasącz syropem owocowym (lub innym), ułóż owoce, zalej tężejącą galaretką.

 

 

Życzymy Wam smacznych Świąt!!!

 

 

 


« dieta

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego