248 osób online (161 desktop_mac) (87 stay_primary_portrait)

Zdrowe słodycze!

27.09.2016

Zdrowe słodycze!

Rezygnacja z jedzenia słodyczy to problem wielu osób starających się o zgrabną i szczupłą sylwetkę. Tradycyjne słodycze sklepowe, oprócz rozkoszy dla podniebienia, nie wnoszą do organizmu nic, co wpływałoby na poprawę zdrowia. Wręcz przeciwnie dostarczają jedynie „pustych kalorii” i wielu szkodliwych dodatków. Mamy jednak na to sposób – zdrowe słodkie przekąski – czyli produkty, które zapewne już znasz, ale nie od ich słodkiej strony.

 

Podstawową zasadą jaką należy się kierować przy wyborze produktów do zdrowszej diety jest czytanie ich składu – im mniej składników, tym produkt mniej przetworzony, bardziej naturalny. Kolejność występowania poszczególnych składników na etykiecie też jest ważna. Jeśli w składzie produktu, na pierwszym lub drugim miejscu występuje cukier – odłóż go z powrotem na półkę.

W codziennym jadłospisie chęć na coś słodkiego można zaspokoić wybierając, następujące produkty:

Owoce

Owoce stanowią najlepszą naturalną formę zdrowych, słodkich przekąsek. Należy jednak pamiętać, że swą słodycz zawdzięczają  naturalnie występującym cukrom. Nie należy zatem jeść ich ponad miarę. Zalecana porcja owoców w ciągu dnia to np. 1 szklanka (drobnych owoców) lub 1-2 jabłka czy duża pomarańcza itp.  Owoce, które w szczególności zasługują na uwagę to: truskawki, jeżyny, borówki, jagody, wiśnie, brzoskwinie, jabłka, pomarańcze, gruszki, kiwi. Są niskoenergetyczne, a jednocześnie dostarczają wielu witamin i składników mineralnych. W połączeniu z jogurtem naturalnym czy maślanką to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie.

Słodkie warzywa

Jednym z warzyw, które może zaspokoić chęć na słodkości jest marchewka. Ze względu na to, że jest słodka i chrupiąca, pomaga w walce z chęcią do podjadania. Dodatkowo dostarcza jedynie 27 kcal w 100g, a ponadto stanowi bombę witaminową oraz beta-karoten wpływający na piękny wygląd skóry oraz utrzymanie ładnego koloru opalenizny. Inne słodkie warzywa, chętnie wykorzystywane, jako smakowita przekąska to m.in.: bataty, buraki. Bataty są słodszymi rywalami naszych polskich ziemniaków. Zawierają też dużą dawkę likopenu, poprawiający pracę serca, a także selen, wit. B6, witaminę E oraz foliany. Można je jeść pieczone, grillowane czy gotowane. Mogą być bazą do wykonania ciasta lub puddingu. Z kolei burak, ze względu na wysoką zawartość błonnika, daje poczucie sytości i hamuje apetyt na słodycze. W jego skład wchodzi tryptofan - aminokwas odpowiadający za poczucie szczęścia, działa więc podobnie jak czekolada.

Domowe muesli

Kolejnym rozwiązaniem jest samodzielnie sporządzona mieszanka muesli – suszone owoce, nasiona, pestki, płatki owsiane, jaglane, gryczane, są dobrym rozwiązaniem w chwilach największej chęci na słodycze. Dostarczają dużą dawkę witamin z grupy B, błonnika, węglowodanów złożonych, co wpływa pozytywnie na nasz metabolizm i odczucie sytości.

Orzechowe kuleczki lub batoniki

Orzechy w połączeniu ze słodkimi owocami suszonymi są świetną alternatywą dla sklepowych słodkości. Takie przysmaki obfitują w witaminy m.in.: B, E i składniki mineralne – magnez, żelazo czy cynk. Dostarczają również dużą ilość białka oraz tłuszczu – w szczególności w nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają działanie przeciwzapalne oraz zmniejszają poziom „złego”  cholesterolu LDL.

Domowe zdrowe batoniki to połączenie owoców suszonych, orzechów, pestek i ewentualnie naturalnych płatków. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję batonika możesz dodać odrobinę miodu naturalnego lub masła orzechowego bądź pastę tahini.

Uwaga! Ze względu na ich wysoką kaloryczność – zjadaj je z umiarem.

Przepis na kokosowe kuleczki jaglane

Składniki:

  • 60g kaszy jaglanej
  • 100g wiórków kokosowych + około 30g – do obtoczenia
  • 1,5 łyżki miodu
  • Aromat migdałowy 2-3 krople
  • Migdały bez skórki - ok 20 sztuk
  • Olej rzepakowy 2 łyżki

 

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, aby pozbyć się posmaku goryczki. Następnie ugotować ją w niewielkiej ilości soli w proporcji 2:1 (2 razy więcej wody niż kaszy).

2. Po ugotowaniu odsączyć i odstawić do ostudzenia.

3. Wiórki kokosowe podsmażyć na patelni z miodem, do uzyskania złocistego koloru i połączenia składników.

4. Następnie połączyć kaszę z wiórkami i aromatem oraz olejem i dokładnie wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego – do środka włożyć migdał i obtoczyć w wiórkach. Smacznego J

 

Autor - Katarzyna Żukowska

« dieta

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego