205 osób online (133 desktop_mac) (72 stay_primary_portrait)
Witamina E – młodość i zdrowie w zasięgu ręki
Witamina E – młodość i zdrowie w zasięgu ręki

Nie od dziś wiadomo, iż witamina E zwana też „witaminą młodości” posiada unikalne właściwości. Nowe badania wykazały, że osoby z zespołem metabolicznym (zespołem X), charakteryzującym się licznymi zaburzeniami związanymi z występującą otyłością, cukrzycą typu 2 czy podwyższonym stężeniem cholesterolu, potrzebują jej znacznie więcej w porównaniu do osób zdrowych. Dzięki czemu witamina płodności ogrywa tak dużą rolę w zespole X? Czym się charakteryzuje? Gdzie możemy ją znaleźć? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Dieta śródziemnomorska, a praca mózgu - najnowsze doniesienia!
Dieta śródziemnomorska, a praca mózgu - najnowsze doniesienia!

Wraz z wiekiem mózg zmienia strukturę oraz zmniejsza swoją objętość. Jest to naturalny proces zawiązany ze starzeniem organizmu. Nasuwa się jednak pytanie, czy istnieje sposób na zahamowanie lub chociaż spowolnienie tego procesu?

Osiem Lionokroków w Nowym Roku
Osiem Lionokroków w Nowym Roku

Już w sylwestrową noc, większość z nas, wyznacza sobie cele, które pragnie osiągnąć w nowym roku. Marzenia te dotyczą często rzucenia palenia czy zdobycia upragnionego 10 kilometra w porannym joggingu. Mnogość naszych postanowień często sprawia, że nasz zapał spala się na panewce. Jak temu zapobiec? Co możesz zrobić już dziś, by zdrowe nawyki stały się częścią Twojej codzienności?

Posiłek po biegu - clou powysiłkowej regeneracji
Posiłek po biegu - clou powysiłkowej regeneracji

Niewątpliwe bieganie jest formą aktywności fizycznej, która posiada szereg korzyści zdrowotnych. Między innymi wpływa na poprawę samopoczucia, funkcjonowanie układu odpornościowego, ale też usprawnia pracę układu sercowo- naczyniowego, oraz jest dobrym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów.

Zdrowe słodycze!
Zdrowe słodycze!

Rezygnacja z jedzenia słodyczy to problem wielu osób starających się o zgrabną i szczupłą sylwetkę. Tradycyjne słodycze sklepowe, oprócz rozkoszy dla podniebienia, nie wnoszą do organizmu nic, co wpływałoby na poprawę zdrowia. Wręcz przeciwnie dostarczają jedynie „pustych kalorii” i wielu szkodliwych dodatków. Mamy jednak na to sposób – zdrowe słodkie przekąski – czyli produkty, które zapewne już znasz, ale nie od ich słodkiej strony.

Zdrowe zmiany w diecie podczas urlopu
Zdrowe zmiany w diecie podczas urlopu

Nadwaga i otyłość wśród polskiego społeczeństwa to problem, który narasta w zastraszającym tempie. Najczęstszą przyczyną nadmiernej masy ciała jest niewłaściwa dieta i zbyt mała aktywność fizyczna. Wakacje są bardzo dobrym momentem na przyjrzenie się temu co jemy i naprostowanie wcześniej popełnianych błędów żywieniowych.

Pyszne porzeczkowe śniadanie
Pyszne porzeczkowe śniadanie

Lato jest cudowną porą roku dla owocowych łasuchów. To unikalny moment na zajadanie się świeżymi, aromatycznymi, polskimi truskawkami, malinami, agrestem czy porzeczkami. Korzystajmy więc z tego dobra jak najczęściej!

Białe, czarne czy czerwone?
Białe, czarne czy czerwone?

Porzeczki – popularne w małych ogródkach i na działkach, natomiast na bazarach pojawiają się coraz rzadziej. Nie wszyscy przepadają za ich kwaskowatym smakiem, dlatego cieszą się one niewielką popularnością. A szkoda, bo to nasze rodzime dobro, bogate w wiele cennych dla zdrowia składników.

Ziemniaczana rozpusta
Ziemniaczana rozpusta

Sezon na lekkie, wiosenno-letnie potrawy z warzywami i owocami uważamy już dawno za rozpoczęty. Czasem jednak zdarzają się nawet w tym okresie dni szare i deszczowe, kiedy ma się wyłącznie ochotę na coś ciepłego i sycącego. Właśnie wtedy z pomocą przychodzą nam dania z naszych poczciwych ziemniaków.

Uważajcie, ziemniaki mogą być trujące!
Uważajcie, ziemniaki mogą być trujące!

Ziemniaki to jedno z ulubionych i najczęściej spożywanych warzyw w Polsce. Przepisów na dania z tego produktu jest naprawdę wiele – każdy znajdzie dla siebie coś smacznego ziemniaczanego. Niestety, zdarza się tak, że ziemniaki mogą powodować zatrucia pokarmowe, a nawet prowadzić do śmierci. A wszystko za sprawą substancji chemicznej – solaniny, która występuje w niedojrzałych lub kiełkujących ziemniakach.

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego