Opinia klienta
Dzięki diecie LOW FAT schudłam bez specjalnych wyrzeczeń! Próbowałam już z różnym skutkiem modnych diet, ale wreszcie postanowiłam jeść rozsądnie, nie udziwniając w żaden sposób jadłospisu. Przepisy które otrzymałam były bardzo proste, nie musiałam biegać po sklepach w poszukiwaniu egzotycznych składników – wszystkie produkty kupowałam w pobliskim markecie. Tanio i wygodnie. Ta dieta to zdrowy sposób żywienia, a jej jedynym cudownym „składnikiem” jest obniżona kaloryczność. Po osiągnięciu wymarzonej masy ciała po prostu zwiększyłam nieco porcje i uniknęłam efektu jojo. Od pół roku ważę przy wzroście 165 cm 52 kg, czyli o 8 mniej niż ważyłam po ciąży. Polecam!
Kasia Matraszek
przeczytaj więcej opini zadowolonych klientów
Zdaniem dietetyka
Tradycyjna dieta odchudzająca, w której energetyczność została zredukowana kosztem udziału tłuszczu który jest najbardziej kalorycznym makroskładnikiem. Dieta charakteryzuje się ponadto optymalną ilością błonnika pokarmowego oraz zredukowaną zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i sodu. Obecne w diecie potrawy z uwagi na obniżoną ilość tłuszczu są łatwostrawne, przy czym mocno sycące z uwagi na zawarte w nich węglowodany złożone i białko. Dieta przeznaczona jest dla zdrowych osób dorosłych. Może być stosowana w przypadkach otyłości i towarzyszących jej zaburzeniach lipidowych (np. w hipercholesterolemii) jak również w prewencji nadciśnienia tętniczego i cukrzycy typu II, co w każdym przypadku warto jednak skonsultować z lekarzem.
Przeciwwskazania do stosowania: choroby przewlekłe wymagające modyfikacji dietetycznych.
Ewa Buczkowska, dietetyk