Brązowy ryż z soczewicą i pomidorami
Oliwa z oliwek | 24 g (2 łyżki) | Zamienniki |
Ryż brązowy | 60 g (6 płaskich łyżek suchego) | Zamienniki |
Czosnek | 5 g (1 ząbek ) | Zamienniki |
Pomidor | 130 g (1 średnia sztuka) | Zamienniki |
Por | 100 g (1/2 małej sztuki) | Zamienniki |
Soczewica czerwona, nasiona suche | 60 g (2 garści ) | Zamienniki |
Sos sojowy | 0 g (do smaku) | Zamienniki |
Ocet ryżowy | 0 g (do smaku) | Zamienniki |
Energia | 652 kcal |
Białko: | 23 g |
Tłuszcz: | 27 g |
Węglowodany: | 93 g |
Błonnik: | 15 g |
Sposób przygotowania
obrane ze skóry pomidory i pora pokroić na kawałki. Sos sojowy wymieszać z octem. W woku rozgrzać olej i podsmażyć na nim czosnek a następnie dodać warzywa i dusić razem. Na koniec przyprawić gotowym sosem i chwilę zagotować. Soczewicę i ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i połączyć z warzywami.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego