Brązowy ryż z soczewicą i pomidorami
| Oliwa z oliwek | 12 g (1 łyżka) | Zamienniki |
| Ryż brązowy | 30 g (3 płaskie łyżki suchego) | Zamienniki |
| Czosnek | 5 g (1 ząbek ) | Zamienniki |
| Pomidor | 130 g (1 średnia sztuka) | Zamienniki |
| Por | 100 g (1/2 małej sztuki) | Zamienniki |
| Soczewica czerwona, nasiona suche | 30 g (garść ) | Zamienniki |
| Cukier | 0 g (szczypta) | Zamienniki |
| Sos sojowy | 0 g (do smaku) | Zamienniki |
| Ocet ryżowy | 0 g (do smaku) | Zamienniki |
| Energia | 351 kcal |
| Białko: | 13 g |
| Tłuszcz: | 14 g |
| Węglowodany: | 52 g |
| Błonnik: | 10 g |
Sposób przygotowania
obrane ze skóry pomidory i pora pokroić na kawałki. Sos sojowy wymieszać z cukrem i octem. W woku rozgrzać olej i podsmażyć na nim czosnek a następnie dodać warzywa i dusić razem. Na koniec przyprawić gotowym sosem i chwilę zagotować. Soczewicę i ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i połączyć z warzywami.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
