Brązowy ryż z soczewicą i pomidorami
| Oliwa z oliwek | 12 g (1 łyżka) | Zamienniki |
| Ryż brązowy | 40 g (4 płaskie łyżki suchego) | Zamienniki |
| Czosnek | 5 g (1 ząbek ) | Zamienniki |
| Pomidor | 130 g (1 średnia sztuka) | Zamienniki |
| Por | 100 g (1/2 małej sztuki) | Zamienniki |
| Soczewica czerwona, nasiona suche | 50 g (2 garści ) | Zamienniki |
| Sos sojowy | 0 g (do smaku) | Zamienniki |
| Ocet ryżowy | 0 g (do smaku) | Zamienniki |
| Energia | 449 kcal |
| Białko: | 19 g |
| Tłuszcz: | 15 g |
| Węglowodany: | 72 g |
| Błonnik: | 12 g |
Sposób przygotowania
obrane ze skóry pomidory i pora pokroić na kawałki. Sos sojowy wymieszać z octem. W woku rozgrzać olej i podsmażyć na nim czosnek a następnie dodać warzywa i dusić razem. Na koniec przyprawić gotowym sosem i chwilę zagotować. Soczewicę i ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i połączyć z warzywami.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
