Brązowy ryż z soczewicą i pomidorami
Oliwa z oliwek | 20 g (2 niepełne łyżki) | Zamienniki |
Ryż brązowy | 40 g (4 płaskie łyżki suchego) | Zamienniki |
Czosnek | 5 g (1 ząbek ) | Zamienniki |
Pomidor | 130 g (1 średnia sztuka) | Zamienniki |
Por | 50 g (1/4 sztuki) | Zamienniki |
Soczewica czerwona, nasiona suche | 50 g (2 garści ) | Zamienniki |
Sos sojowy | 0 g (do smaku) | Zamienniki |
Ocet ryżowy | 0 g (do smaku) | Zamienniki |
Energia | 508 kcal |
Białko: | 18 g |
Tłuszcz: | 23 g |
Węglowodany: | 69 g |
Błonnik: | 11 g |
Sposób przygotowania
obrane ze skóry pomidory i pora pokroić na kawałki. Sos sojowy wymieszać z octem. W woku rozgrzać olej i podsmażyć na nim czosnek a następnie dodać warzywa i dusić razem. Na koniec przyprawić gotowym sosem i chwilę zagotować. Soczewicę i ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i połączyć z warzywami.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego