
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry | 120 g (porcja) | Zamienniki |
Olej rzepakowy | 12 g (łyżka stołowa) | Zamienniki |
Papryka czerwona | 120 g (1/2 sztuki) | Zamienniki |
Pietruszka, liście | 12 g (2 łyżeczki) | Zamienniki |
Kukurydza, konserwowa | 60 g (3 łyżki stołowe) | Zamienniki |
Sos sojowy | 20 g (2 łyżki stołowe) | Zamienniki |
Fasola czerwona konserwowa | 120 g (1/2 puszki) | Zamienniki |
Pomidory z puszki | 200 g (1/2 puszki) | Zamienniki |
Papryka słodka (proszek) | 1 g (1/2 łyżeczki) | Zamienniki |
Cebula czerwona | 60 g (mała sztuka) | Zamienniki |
Kmin rzymski | 1 g (1/2 łyżeczki) | Zamienniki |
Energia | 489 kcal |
Białko: | 42 g |
Tłuszcz: | 16 g |
Węglowodany: | 51 g |
Błonnik: | 14 g |
Sposób przygotowania
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać zmielony kumin, paprykę słodką wędzoną, chili (opcjonalnie paprykę wędzoną) i pokrojoneo kurczaka, podsmażyć. Następnie dodać pokrojone warzywa, dokładnie wymieszać i dusić wszystko na małym ogniu przez 10 minut. Dodac do garnka fasolę oraz pomidory razem z sosem sojowym. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dusić przez przynajmniej 20 minut, jeśli danie będzie zbyt rzadkie dusić je bez przykrycia. Posypać gotowe danie natką pietruszki lub kolendrą.

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego