Dorsz z miętą i porami, kasza gryczana w sosie pieczarkowym
| Wywar z włoszczyzny | 100 g (1/2 szklanki) | Zamienniki |
| Dorsz, świeży, filety bez skóry | 200 g (2 filety) | Zamienniki |
| Oliwa z oliwek | 24 g (2 łyżki stołowe) | Zamienniki |
| Kasza gryczana | 30 g (1/3 woreczka) | Zamienniki |
| Por | 70 g (1/2 sztuki) | Zamienniki |
| Pieczarka uprawna, świeża | 100 g (5 sztuk) | Zamienniki |
| Cytryna | 30 g (1/2 sztuki) | Zamienniki |
| Świeża mięta | 0 g (do smaku) | Zamienniki |
| Jogurt naturalny typu greckiego Tolonis | 40 g (2 łyżki stołowe) | Zamienniki |
| Energia | 552 kcal |
| Białko: | 44 g |
| Tłuszcz: | 30 g |
| Węglowodany: | 32 g |
| Błonnik: | 6 g |
Sposób przygotowania
Pora poddusić na oliwie. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego przykryć porem, podlać wywarem z włoszczyzny lub bulionem i zapieć w kiekarniku ok. 20 minut. Kaszę ugotować. Pieczarki zeszklić na oliwie jak lekko ostygną dodać jogurt i wymieszać. Kaszę polać sosem.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
