
Jaja kurze całe | 60 g (sztuka) | Zamienniki |
Kalafior | 150 g (1/3 sztuki) | Zamienniki |
Papryka zielona | 80 g (1/3 sztuki) | Zamienniki |
Soczewica czerwona, nasiona suche | 30 g (3 łyżki stołowe) | Zamienniki |
Świeża bazylia | 1 g (kilka listków) | Zamienniki |
Pieprz | 1 g (szczypta) | Zamienniki |
Oliwki czarne bez pestki | 15 g (łyżka stołowa) | Zamienniki |
Energia | 248 kcal |
Białko: | 20 g |
Tłuszcz: | 9 g |
Węglowodany: | 29 g |
Błonnik: | 8 g |
Sposób przygotowania
Kalafiora podgotować w lekko osolonej wodzie. Równocześnie ugotować soczewicę. Porkroić czerwoną paprykę w kostkę. Ugotowanego kalafiora jak ostygnie pokroić dość drobno. Soczewicę odcedzić i pozostawić na sitku, aż przestanie być gorąca i całkowicie odcieknie z niej woda. Wszystkie składniki połączyć w misce z całym jajkiem, przyprawami i ziołami, na końcu dodać połówki oliwek. Masę wlać do formy na tartę i rozprowadzić łyżką. Frittatę piec w 180 st. C przez 30 minut.

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego