560 osób online (364 desktop_mac) (196 stay_primary_portrait)

Filtruj:

Frittata z soczewicą, kalafiorem i papryką
Jaja kurze całe 60 g (sztuka) Zamienniki
Kalafior 150 g (1/3 sztuki) Zamienniki
Papryka zielona 80 g (1/3 sztuki) Zamienniki
Soczewica czerwona, nasiona suche 30 g (3 łyżki stołowe) Zamienniki
Świeża bazylia 1 g (kilka listków) Zamienniki
Pieprz 1 g (szczypta) Zamienniki
Oliwki czarne bez pestki 15 g (łyżka stołowa) Zamienniki
Energia 248 kcal
Białko: 20 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 29 g
Błonnik: 8 g
Sposób przygotowania

Kalafiora podgotować w lekko osolonej wodzie. Równocześnie ugotować soczewicę. Porkroić czerwoną paprykę w kostkę. Ugotowanego kalafiora jak ostygnie pokroić dość drobno. Soczewicę odcedzić i pozostawić na sitku, aż przestanie być gorąca i całkowicie odcieknie z niej woda. Wszystkie składniki połączyć w misce z całym jajkiem, przyprawami i ziołami, na końcu dodać połówki oliwek. Masę wlać do formy na tartę i rozprowadzić łyżką. Frittatę piec w 180 st. C przez 30 minut.

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego